Vier op tien 65-plussers gebruiken Facebook, 20 procent is zelfs actief op WhatsApp. Veel van hen zien sociale media als een medicijn tegen de eenzaamheid. En het sociale media-gebruik bij ouderen blijf alleen maar groeien.
“Facebook is een verslaving. Ik kan het niet meer missen.” “Alle mensen uit de hobbyclub hebben een account.” Het zijn geen uitspraken van tieners of studenten, maar van bejaarden. In 2017 was maar liefst vier op de tien 65-plussers actief op Facebook, in 2016 was dat nog maar drie op tien en in 2012 twee op tien. Een forse toename! Dat blijkt uit de Digimeter van Imec, die het gebruik van digitale media en technologieën in kaart brengt.
Steeds populairder bij ouderen, steeds minder bij jongeren
Ook WhatsApp wint aan populariteit. Zo is het aantal 65-plussers onder de gebruikers sinds 2014 meer dan verdrievoudigd, tot zo’n 20 procent vorig jaar. Ook Twitter en Instagram worden steeds populairder bij de leeftijdscategorie.
“Vroeger gebruikten 65-plussers Facebook alleen als er een specifieke aanleiding was, wanneer er foto’s van een schoolfeest van een kleinkind op de netwerksite gepost werden, bijvoorbeeld”, zegt Bart Vanhaelewyn van Imec in de kranten van Het Mediahuis. “Vandaag zijn ze zelf steeds meer actieve gebruikers. Jongeren daarentegen lijken Facebook net meer en meer de rug toe te keren.”
Wondermiddel tegen groeiende eenzaamheid?
Ook bij de ouderenbeweging Okra zien ze de interesse in de sociale media stijgen. “Wij helpen mensen met cursussen op weg in de digitale samenleving”, zegt Ellen Ophalvens van de organisatie.
“Vragen om te leren skypen, om met de smartphone of iPad aan de slag te gaan, of om Facebook te leren kennen, krijgen we meer en meer. Het is een booming business. Het aantal volgers van onze Facebook- en Twitteraccount stijgt elke dag.”
Kunnen sociale media fungeren als middel tegen de groeiende eenzaamheid onder oudere mensen? Bij Okra denken ze van niet, maar de gebruikers zelf zijn wél overtuigd. “Ik houd zo contact met familieleden die ik anders alleen nog op begrafenissen zou tegenkomen’, zegt de 67-jarige Jos Lacroix. “Wie vroeger naar winterbeelden op tv staarde, chat nu op Facebook.”
Cursus ‘digitalisering’
Ook het recente project ‘Online Buurten’ van de OCMW’s in Brugge en Oostende toont het potentieel van social media bij ouderen. Zo’n tweehonderd ‘kwetsbare’ ouderen kregen een iPad en een cursus ‘digitalisering’. “We wilden met behulp van sociale media hun sociale betrokkenheid bevorderen”, zegt Bert Desmet, coördinator van het project. “Maken dat ze contact houden met buren en familie. De reacties waren positief. Maar ook het fysieke contact tijdens de cursus en de offline ondersteuning bleek voor veel mensen van cruciaal belang.”