5 dingen die je moet weten als je partner hoogsensitief is

Je hebt een relatie met iemand die hoogsensitief is, wat nu? Wat moet je dan precies weten als partner en over je partner? Hieronder geven we alvast vijf tips bij hooggevoeligheid, liefde en relaties.

In ‘7 dingen die je moet weten over hoogsensitieve personen’ las je dat HSP’ers een kei zijn in het oppikken van gevoelens, stemmingen en signalen vanuit de omgeving. Maar als je als hooggevoelig persoon verliefd wordt, kunnen je gevoelens aardig in de war raken.

Om het begrip hoogsensitieve personen of HSP nog even te duiden: je bent hoogsensitief als je zintuiglijk (of dat nu via horen, voelen, zien, ruiken of proeven is) veel meer meekrijgt dan een doorsneepersoon. Ook je zenuwstelsel is heel fijn afgesteld, waardoor prikkels veel sterker binnenkomen. En dat alles kan zeker ook effect hebben op je relatie.

Psychotherapeut Annik Couwberghs, zelf hooggevoelig, in Pyschologies Magazine: “Van sommige hooggevoelige mensen hoor ik wel eens de opmerking dat als er geen intensiteit in hun relatie zou zijn, ze het al lang opgegeven zouden hebben. Die intensiteit binnen relaties en het beleven van diepe gevoelens is heel kenmerkend. Het zijn dikwijls mooie, intense relaties. Hoogsensitieve personen of HSP’ers beleven diepe gevoelens, zijn erg begaan met de relatie en het slagen daarvan, maar hebben ook heel hoge eisen. Ook typisch zijn de pieken en dalen die ze ervaren. Een ander kenmerk is de empathie die ze voor de ander hebben. Ze hebben altijd een luisterend oor, willen de ander helemaal begrijpen … Iets wat voor de partner heel aangenaam is. Ook kan je als partner verbaasd zijn om te ervaren wat de ander allemaal weet of aanvoelt, waardoor je je erg begrepen en verbonden voelt. Het zijn allemaal onderdelen van die intensiteit waar veel rond draait binnen zo’n relatie.”

Wat moet je dan precies weten als je partner HSP’er is, kunt u zich afvragen. Hier vijf tips bij hooggevoeligheid, liefde en relaties.

Tip 1: Accepteer de verschillen

Accepteer dat er een verschil is en dat de ene relatie niet hetzelfde is als de andere. Je kunt als partner van een HSP’er jaloers zijn op andere stellen die drie keer per jaar met vakantie gaan, een druk sociaal leven hebben, een paar kinderen en ook nog een fulltime baan hebben. Maar het is nou eenmaal zo dat iemand die hooggevoelig is die druk niet aankan.

Accepteer dat het bij jullie anders gaat, niet slechter of beter. Bij jullie zijn de gesprekken waarschijnlijk veel dieper, jullie innerlijke leven is waarschijnlijk veel intenser.

Tip 2: Weet wanneer het welletjes is geweest

Als een HSP’er zegt dat het genoeg is, dan is het genoeg. Ook als je als niet-HSP’er het idee hebt dat jullie nog best een uurtje op dat feestje kunnen blijven of nog een afspraak kunnen maken. Een HSP’er wordt overgestimuleerd en heeft tijd nodig om alle prikkels en indrukken te verwerken.

Tip 3: Gun hem/haar tijd voor zichzelf

Erken dat een HSP’er vaker tijd voor zichzelf nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een HSP’er is graag alleen en beleeft er heel wat deugd aan om zich terug te trekken. Als partner kan jij je daarin afgewezen voelen, maar je moet weten dat de HSP’er dit gewoon echt even nodig heeft. Neem dit dus niet persoonlijk op.

Het is logisch dat een HSP’er af en toe tijd en ruimte voor zichzelf wil, omdat de dingen die hij of zij kent veilig zijn en daardoor rust voor zichzelf gecreëerd kan worden. De HSP’er hoeft dan niet alle verschillende impulsen van buitenaf te verwerken.

Tip 4: Besef dat er niets mis is met HSP

Besef dat er niks mis is met hooggevoeligheid. Het zelfvertrouwen kan namelijk enorm verminderen als iemand telkens zegt dat er ‘iets mis met je is’. Leg de nadruk op de positieve dingen, bijzondere dingen van hooggevoelig zijn. Zich inleven in de situatie van anderen of sfeer brengen kan iemand die hooggevoelig is als de beste!

Tip 5: HSP’ers vermijden conflicten

Hooggevoelige partners hebben een hekel aan ruzies omdat het voor overprikkeling zorgt. Ze proberen dus conflicten te vermijden, waardoor de relatie kan verslechteren als zaken onbesproken blijven. De vinger op de zere plek leggen kunnen mensen die hooggevoelig zijn heel erg goed, alleen zijn ze wel bang voor ruzie. Het is belangrijk onenigheden toch ter sprake te brengen. Hou hierbij volgende dingen in gedachten:

  • Wordt de spanning in een discussie te groot, las dan een time-out in, en zet het gesprek een half uurtje later verder.
  • De natuur kan erg helpen, het relativeert namelijk. Moet er iets moeilijks besproken worden, maak dan samen een wandeling door het bos of langs de zee.
  • Maak genoeg duidelijk dat een ruzie niet het einde van de relatie betekent. Zeg dat je hem of haar nog graag ziet, maar dat je je ergert aan één ding.
  • Blijf bij het onderwerp, en sleur er niet allerlei andere dingen bij.
Bol.com

Leestip

Psychologe Elaine N. Aron boog zich als HSP’er in een relatie met een niet-HSP’er over het thema liefde en relaties, en schreef daarover haar tweede boek: “In een relatie waarin één van beide partners HSP is, is de kans op conflicten groter dan in een relatie met twee ‘gelijkgestemden’, omdat er verschillen in temperament zijn. Een zeer gevoelig persoon wil niet al te veel blootstaan aan spanningen en uitdagingen, terwijl de partner dat misschien juist nodig heeft. Het valt niet mee om daar een gulden middenweg in te vinden.” Maar met een beetje begrip voor elkaar kom je volgens Aron een heel eind.

Disclaimer

Beste HSP’er, gebruik je hooggevoeligheid niet als etiket om je achter te verschuilen, ook niet binnen een relatie. Het is niet omdat jij een HSP’er bent dat de ander alleen maar begrip voor jou moet hebben. In een relatie ben je altijd met twee, en er wordt dan ook van jouw kant een minstens even grote inspanning verwacht. Heel veel succes en geniet van de liefde!

Meer
Lees meer...