5 dingen die je moet weten over de nachtmerries die je droomt

Misschien heb je er vannacht na Halloween iets meer last van gehad dan anders, maar we worden allemaal wel eens badend in het zweet wakker na een boze droom of nachtmerrie. Maar waarom dromen we van vreselijke dingen terwijl we rustig liggen te slapen? En dromen we allemaal iets anders? Hier zijn vijf wetenschappelijke feiten over nachtmerries.

Gelukkig zijn nachtmerries eerder uitzondering dan de regel, want slechts zes procent van de volwassen heeft er regelmatig last van. Een nachtmerrie duikt vooral tijdens de REM-slaap op, en je hebt soms het gevoel dat die droom heel echt is. “Nachtmerries zijn emotioneel veel intenser dan gewone boze dromen, en wat hen onderscheidt is dat de persoon in kwestie onmiddellijk wakker schiet, ofwel door de onaangename beelden, ofwel door de intensiteit van de emoties”, legt Dr. Zadra Antonio van de universiteit van Montreal uit aan The Huffington Post. Nog vijf boeiende weetjes over nachtmerries:

1. Een nachtmerrie kan betekenen dat je brein angst loslaat

Wie regelmatig last heeft van nachtmerries kan met problemen na een traumatische ervaring of andere psychiatrische aandoeningen te maken hebben. Maar de meeste nachtmerries staan los van mentale problemen. Meestal zijn ze juist gezond voor je. Het is een manier om onze dagelijkse angsten te verwerken. Onze hersenen nemen een abstracte angst of vrees, maken er een verhaaltje van dat we dromen, en daarna kan ons brein die herinnering opslaan en afsluiten.

Ook gevoelens van hulpeloosheid, wanhoop, schuld en woede kunnen via nachtmerries verwerkt worden.

Getty Images

2. Je nachtmerries zijn niet uniek, veel mensen dromen ze

Hoewel een droom heel persoonlijk is, kan je toch stellen dat er enkele thema’s bestaan die regelmatig in nachtmerries terugkeren. In een grootschalige studie vorig jaar verzamelden wetenschappers ongeveer 10.000 dromen bij 331 Canadese volwassenen. De kans is groot dat ook jij al één van die dromen bent tegengekomen. We dromen blijkbaar het vaakst over insecten of ongedierte, falen, achtervolgd worden, de dood van familie en vrienden, een conflict met iemand, geweld, een boosaardige aannwezigheid voelen en gezondheidsproblemen.

“Onze nachtmerries bouwen voort op de universele angsten die mensen hebben”, legt Antonio uit.

Getty Images

3. Je zal niet ver geraken als je je nachtmerries wil uitleggen

We denken wel eens dat sommige dromen een verklaring hebben. Dat idee ontstond bij Sigmund Freud, maar sindsdien is de wetenschap er niet in geslaagd om te bewijzen dat thema’s in dromen een universele betekenis hebben. Je kan je dromen wel analyseren, maar het is moeilijk om ze te interpreteren. “Dat wil niet zeggen dat nachtmerries geen betekenis hebben”, zegt Antonio. “Die hebben ze zeker, en ze zijn metaforisch, maar de manier waarop ze voorkomen verschilt van persoon tot persoon.”

4. Mannen dromen over natuurrampen, vrouwen over relatieproblemen

Zoals vele dingen in het leven zijn ook dromen soms anders bij mannen en vrouwen. Rampen keren heel vaak terug als thema en vooral mannen hebben hier last van. Ongeveer 9,4 procent van de mannen droomt hier wel eens over, terwijl slechts 4,7 procent van de vrouwen er last van heeft. Ook oorlog en terrorisme komen vaker voor in nachtmerries van mannen.

Vrouwen dromen dan weer vaker over intense persoonlijke problemen. Ruzie met familie, vrienden of collega’s beheerst de nachtmerries van vrouwen het meest.

Getty Images

5. Nachtmerries kunnen te maken hebben met een slaapstoornis

De dag na een nachtmerrie voel je je vaak niet echt uitgeslapen. Zoals al gezegd zijn ze niet noodzakelijk ongezond, maar in sommige gevallen kunnen ze de kwaliteit van je slaap ernstig beïnvloeden. Wanneer nachtmerries frequenter en erger worden, kan je spreken van een stoornis. Je ervaart dan vaak iets onaangenaams wanneer je slaapt. In extreme gevallen gaan mensen al slapend rechtzitten, beginnen ze te huilen of proberen ze de kamer uit te vluchten.

Nachtmerries zullen nooit leuk zijn, maar weet dat ze volkomen normaal zijn en je lang niet alleen bent

giphy.com
(Bron: The Huffington Post)
Meer
door Redactie
Lees meer...