5 slechte gewoontes in het verkeer die we van onze ouders leren

Belgische rijinstructeurs trekken aan de alarmbel over het gedrag van beginnende chauffeurs. Steeds vaker hebben ze al slechte gewoontes, vooral omdat ze het voorbeeld van hun ouders volgen. Roken of sms’en achter het stuur, vloeken, geen gordel aandoen, enzovoort: het wordt hen als het ware met de paplepel ingegeven. 

Maar liefst 65 procent van de rijinstructeurs is van mening dat de slechte rijgewoontes van ouders een negatieve invloed hebben op het rijgedrag van kinderen, zo blijkt uit onderzoek van Goodyear en Federdrive dat werd uitgevoerd in 15 verschillende landen.

Natuurlijk is dat niet de enige oorzaak, aldus de instructeurs. Zo zijn jongeren zich volgens hen niet bewust van de mogelijke gevolgen van een ongeluk (57 procent), is er te veel druk van leeftijdsgenoten (44 procent) en hebben ze het gevoel onsterfelijk te zijn (43 procent).

Toch leggen de ondervraagde Belgische instructeurs ook heel wat schuld bij de ouders: volgens 44 procent is er een directe link tussen hun gedrag en dat van hun kinderen. Logisch, want hoe we ons moeten gedragen in het verkeer wordt al op zeer jonge leeftijd aangeleerd. Ouders spelen daarin een ontzettend belangrijke rol en blijven ook daarna een voorbeeld.

Dit zijn de overtredingen die jongeren het vaakst overnemen.

1. Gsm gebruiken achter het stuur

Dat het verboden is om je gsm te gebruiken achter het stuur is niet onlogisch: volgens internationaal onderzoek is het risico op een ongeluk twee tot negen keer groter. 93 procent van de rijinstructeurs beschouwt de smartphone zelfs als het grootste gevaar voor jongeren. Toch zien we dat ook veel ouders het blijven doen.

Ook vrienden hebben hier overigens een grote invloed. Jongeren zien hun vrienden nog veel te vaak bellen (52 procent) en sms’en (44 procent) achter het stuur. 

2. Rijden zonder gordel

17 procent van de jongeren draagt niet altijd een gordel als bestuurder, 21 procent doet het niet altijd als passagier. Ook dat is een slechte gewoonte die ze van hun ouders aanleren. Zelfs 63-plussers dragen niet altijd hun gordel: 8 procent doet het niet als bestuurder, 10 procent niet als passagier.

Met een gordel hebben de voorste inzittenden nochtans 40 à 50 procent minder kans om om te komen of ernstig gewond te raken bij een ongeval. 

3. Te snel rijden

Twee op de drie Belgen rijdt nog steeds te snel in de bebouwde kom. Een slecht voorbeeld dat ook jongeren overnemen: zowel jonge mannen (63 procent) als jonge vrouwen (53 procent) geven toe dat ze wel eens te snel rijden. Bovendien zitten ze – net als hun ouders – niet verlegen om een risico te nemen. Wat extra gas geven bij het naderen van een oranje verkeerslicht? 68 procent van de jonge vrouwen doet het.

4. Bumperkleven

“De grootste ergernis in het verkeer”, zo noemt BIVV het bumperkleven. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer is het bovendien de derde meest voorkomende oorzaak van ongevallen op Vlaamse autosnelwegen. En toch zie je het dagelijks gebeuren op de autosnelweg. Niet verwonderlijk dat 35 procent van de jonge mannen en 29 procent van de jonge vrouwen dat gedrag overnemen.

5. Alcohol

“Als ik je betrap op dronken rijden, dan lever je de autosleutels in!” wordt vaak als waarschuwing gebruikt door de ouders. Terecht, maar bij alcoholcontroles komt de waarheid naar boven: 40- tot 54-jarigen testen het vaakst positief bij alcoholcontroles. Is het dan verwonderlijk dat ook jongeren met een glaasje te veel achter het stuur kruipen?

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock

Dit kunnen ouders doen om hun kinderen veiliger te leren rijden:

– In de eerste plaats is het belangrijk dat ouders zelf een beter voorbeeld geven. Altijd de gordel aandoen, niet drinken, enzovoort: ook goed gedrag wordt nagebootst door de kinderen.

– Als de kinderen met een rijschool leren rijden is het voor ouders een goed idee om eens een les bij te wonen en de vooruitgang van hun kinderen in de gaten te houden. Aarzel ook niet om te wijzen op veiligheidspunten als jullie daarna samen in de auto zitten.

– Als ouders zelf hun kinderen leren rijden moeten ze natuurlijk veel oefenen, maar moet er ook voldoende aandacht gaan naar de veiligheid in het verkeer. Vind je jezelf niet geschikt? Doe het dan niet.