Het is zeker niet gemakkelijk om een stageplaats te vinden. Maar dat betekent niet dat je de eerste waar je een kans krijgt om te beginnen, zomaar moet aannemen. Je stelt best even deze vragen om zeker te zijn dat je een aangename en leerrijke stage tegemoet gaat!
We begrijpen dat die ene stageplaats (zoals bij newsmonkey) voor jou een droom is en je die zonder nadenken zou aannemen. Maar toch moet je goed uitkijken naar valluiken zodat je nadien zeker geen spijt hebt. Volgens een schrijver van een online magazine die al acht stageplaatsen heeft gehad, zou je tijdens je sollicitatie deze vragen moeten stellen om zeker te zijn van een toffe en leerrijke stageplaats.
Is de stageplaats legaal?
Geloof het of niet, maar soms worden stageplaatsen niet officieel aangegeven. Het kan heel goed zijn dat je contracten tekent en aangeeft dat je daar werkelijk zal werken als stagiair, maar toch niets wordt doorgegeven aan de overheid.
Soms durven bedrijven deze regels dus te omzeilen. Daarom moet je tijdens je sollicitatie even polsen of alles wel in orde is en of je daar werkelijk zal werken als stagiair. Als de werkplaats dit niet heeft doorgegeven, denken we dat je best niet voor zo’n werkgever gaat werken.
Hoe zit het met de werkdruk?
Ook al denk je dat het slecht gaat overkomen, toch moet je eens polsen naar de werkdruk. Vraag even aan je potentiële werkgever wat hij of zij van je verwacht. Vraag maar even hoeveel uren je zal werken en of er een kans bestaat op overuren. Vraag ook of het bedrijf een stagiair verwacht die nacht- of weekenddiensten doet.
Voor je de job aanneemt, kan je ook best even polsen naar de invulling van je job. Een stagiair kan soms wel als een moderne slaaf worden ingeschakeld, dus vraag even wat je juist gaat moeten doen tijdens je stageperiode. Ga je taken uitvoeren als één van de vaste werknemers of ga je soms de boodschappen van je baas moeten doen en koffie zetten voor iedereen? Zeker niet onbelangrijk om te weten, want je zal daar wel een aantal weken rondlopen.
Hoe vaak moet je werken?
Normaal gezien werk je vijf dagen per week op je stageplaats. Maar dat kan wel een beetje variëren, afhankelijk van de job, sector, je opleiding en school.
Ook het aantal weken dat je stage moet doen, kan verschillen. Dus probeer dit goed te bespreken met de werkgever zodat je zeker geen flaters begaat en uiteindelijk de stage niet kan voltooien.
Hoe word je behandeld?
Het klinkt een beetje als een gekke vraag, maar eigenlijk is dat niet meer dan normaal om hiernaar curieus te zijn als stagiair. Op de meeste werkplaatsen wordt een stagiair bekeken als iemand die deel van de groep is. Maar pols toch even voor de zekerheid of er geen bepaalde hiërarchie heerst op de werkvloer.
Vraag dit wel niet te direct, maar vraag bijvoorbeeld of je mee mag doen met vergaderingen en of er nog mensen zijn van wie je orders moet nemen. Ga hier dieper op in om een duidelijk beeld te hebben van wat de orders zullen zijn en hoe ze je gaan behandelen. Zo ben je nog iets of wat subtiel en weet je of je één van hen wordt of je in een nachtmerrie terechtkomt.
Veel succes hé!