6 dingen die je kan doen om te voorkomen dat je wordt gehackt

Er zijn twee grote redenen waarom mensen worden gehackt. Fouten in de software en fouten in het menselijk gedrag. Hoewel je niet veel kunt doen aan kwetsbaarheden in de codering, kun je wel beginnen met enkele goede gewoontes.

Gebruik tweestapsverificatie

De meest effectieve manier om uw online account te beschermen, is door verificatie in meerdere of twee stappen te installeren. Doe dat voor zoveel mogelijk accounts. Bij deze methode geef je niet alleen je wachtwoord in, maar geef je ook een tweede stukje informatie. Zo wordt er vaak een code via sms gestuurd om na te gaan of het echt wel de eigenaar van het account is die probeert in te loggen. 

Op die manier wordt de kans heel klein om gehackt te worden. Zelfs als je wachtwoord wordt gekraakt door een hacker, zal de aanvaller geen toegang krijgen tot je account. Tenzij die ook je telefoon in handen heeft en ook daar de toegangscode van heeft. 

Neem een wachtwoordmanager

Alle wachtwoorden die je gebruikt voor je online accounts moeten sterk en uniek zijn. Dit betekent dat ze lang moeten zijn, verschillende soorten tekens moeten bevatten en niet op meerdere websites worden gebruikt. Je Twitter-wachtwoord mag niet hetzelfde zijn als je wachtwoord voor internetbankieren; je wifi-thuisnetwerk mag niet dezelfde gegevens gebruiken als je Coolblue-account.

Als hulpmiddel om al die verschillende wachtwoorden te onthouden, kun je een wachtwoordmanager gebruiken. Wachtwoordmanagers maken sterke wachtwoorden voor je en slaan ze veilig op. Bovendien kunnen ze nooit meer een wachtwoord vergeten. 

Leer hoe je een phishing-aanval kunt herkennen

Snel klikken kan je grootste vijand zijn. Als er een nieuwe e-mail of sms binnenkomt en er zitten links of woorden in waarop je kunt tikken of klikken, doe dat niet.

Hackers hebben de pandemie als dekmantel gebruikt om golf na golf van phishing-aanvallen te lanceren. Er werden voordien nooit zoveel phishing-aanvallen gemeld.

Iedereen kan in dit soort oplichterij trappen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken voordat je klikt. Fraudeberichten proberen mensen ertoe te verleiden zich te gedragen op een manier die ze normaal niet zouden doen, bijvoorbeeld met een nep-eis van een baas of berichten waarin staat dat er dringend moet worden gereageerd.

Er is geen waterdichte manier om elk type phishing of oplichterij te herkennen, maar als je je bewust bent van de dreiging, kun je de effectiviteit ervan beperken. Wees voorzichtig, denk na voordat u klikt en download alleen bestanden van mensen en bronnen die je kent en vertrouwt.

Update en werk alles bij

Elk stukje technologie dat je gebruikt – van de Facebook-app op je telefoon tot smart watches – is vatbaar voor aanvallen. Gelukkig zijn bedrijven altijd bezig met zwakheden te detecteren en die te versterken. Het is daarom enorm belangrijk dat je de nieuwste versies downloadt en bijwerkt van alle software die je gebruikt.

Versleutel alles

Het beschermen van je communicatie is nog nooit zo eenvoudig geweest. In het afgelopen halve decennium hebben bedrijven die onze persoonlijke gegevens verwerken – inclusief de berichten die we versturen en de bestanden die we uploaden naar de cloud – beseft dat versleuteling zowel hen als hun klanten kan helpen. Het gebruik van versleutelde diensten betekent dat wat je verstuurt beter beschermd is tegen bewaking en niet toegankelijk is als je apparaat zoekraakt of wordt gestolen.

Er zijn twee grote apps die uw communicatie end-to-end (langs beide kanten) versleutelen, namelijk Signal en WhatsApp. Berichten (inclusief foto’s en video’s) plus spraakoproepen en videogesprekken zijn in beide apps standaard versleuteld. Bij beide kun je ook gebruikmaken van berichten die verdwijnen. Die berichten verwijderen zichzelf na een bepaalde tijd. Dit kan helpen om je chats privé te houden, zelfs voor degenen die toegang hebben tot je apparaten.

Ons advies is om waar mogelijk Signal te gebruiken, omdat het minder metadata verzamelt dan WhatsApp en geen eigendom is van Facebook. Maar als je je vrienden niet zover kunt krijgen om over te stappen op Signal, biedt WhatsApp veel meer bescherming dan apps die niet standaard end-to-end versleuteling gebruiken. 

Wis je digitale voetafdruk

Het verleden kan je achtervolgen. De oude online accounts die je niet meer gebruikt en de inloggegevens die erbij horen, kunnen tegen je worden gebruikt als je ze op het internet laat rondhangen. Hackers gebruiken vaak gegevens uit eerdere datalekken om toegang te krijgen tot de accounts die mensen nu gebruiken.

Door de hoeveelheid beschikbare informatie over je online leven te beperken, kun je het risico dat je wordt gehackt, verkleinen. Een heel eenvoudige stap is het regelmatig wissen van je Google-zoekgeschiedenis.

Daarnaast is er nog veel meer dat je kunt doen om je digitale voetafdruk te verkleinen. Zoek de oude accounts die je niet meer gebruikt en verwijder ze. Zo krijg je minder spam en hebben hackers minder manieren om je als doelwit te kiezen. Gebruik Have I Been Pwned? om je informatie te vinden in oude datalekken en gebruik een VPN om je privacy tijdens het surfen te verbeteren.

(lb)

Meer
door Redactie
Lees meer...