6 mythes over borstvoeding: zijn deze fabeltjes nu waar of niet?

Dat je kindje niet genoeg gaat eten, dat je er niet zwanger door kan worden, dat je er hangborsten van krijgt: over borstvoeding gaan de vreemdste verhalen de rondte. Omdat een klein kindje in leven houden al moeilijk genoeg is, zetten wij even de fabeltjes over borstvoeding op een rijtje: welke houden nu wel steek?

1. Door borstvoeding te geven val je af

Correct. Het is te zeggen: je verbrandt natuurlijk behoorlijk wat calorieën door borstvoeding te geven, maar je maakt ook het hormoon prolactine aan. Deze studie zegt echter dat sommige vrouwen door de prolactine ook bijkomen, of tenminste op hetzelfde gewicht blijven. Het kan dus twee richtingen uit.

2. Je krijgt hangborsten door borstvoeding te geven

Onzin, niet waar. De vorm van je borsten verandert niet door borstvoeding te geven. Tijdens je zwangerschap maakt je lijf zich wel klaar om borstvoeding te kunnen geven, door klierweefsel aan te maken. Dat wordt later weer afgebroken, maar als je al wat ouder bent als je je eerste kindje krijgt, worden je borsten dan wel wat slapper. De beslissing om borstvoeding te geven of niet,

3. Je kindje kan diarree krijgen of braken door borstvoeding

Nee. Als je al borstvoeding geeft en je kindje geeft over, ga dan zeker even langs bij de huisarts, maar vaak komt overgeven en diarree door extra flesvoeding. Zet die dus eerst stop, vaak lost dat het probleem al op. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je kindje allergisch is aan koemelk: als jij die dan drinkt, krijgt je baby’tje die ook binnen. Overleg even met de dokter dan.

4. Borstvoeding is de anticonceptie van de natuur

iStock
Weer een mythe die we de wereld uit kunnen helpen: borstvoeding geven vervangt op geen enkele manier je anticonceptie. Het is zeker waar dat sommige vrouwen, gedurende de maanden dat ze exclusief en voltijds borstvoeding geven, voor ze opnieuw beginnen met menstrueren, een verminderde kans hebben op een nieuwe zwangerschap. Maar aangezien je volgende eisprong niet te voorspellen valt, is er ook geen enkele manier om te weten wanneer je dan wél weer zwanger kan worden. Zoek dus een bijkomende manier om niet zwanger te worden.

5. Goede band met je kindje

Correct. Een studie uitgevoerd door de American Psychology Association toont onder andere aan dat de hechting van kinderen die langer borstvoeding krijgen, tot in de kleuterjaren beter is dan bij vrouwen die dat niet deden. Dat gezegd zijnde: fed is best. Wie geen borstvoeding kan geven, of wil geven, ziet haar kindje natuurlijk nog steeds graag. De langetermijngevolgen van borstvoeding of flesvoeding zijn nog helemaal niet duidelijk.

6. Borstvoeding bevat meer dan gewoon voeding

Klopt, want in moedermelk zitten afweerstoffen die we helaas niet kunnen dupliceren in flesvoeding. De belangrijkste borstvoedingen vinden plaats in de eerste weken na de geboorte, als de mama colostrum aanmaakt, een dikkere, vettigere melk die je kindje een goede start geeft. Moedermelk past zichzelf ook aan aan je kindje, als het ziek is, zou je lijf dat zelfs merken en een paar veranderingen doorvoeren. Hoe cool is dat?
Meer
Lees meer...