Gisteren is bekendgemaakt dat ook in ons land alle auto’s die besmet zijn met sjoemelsoftware teruggeroepen worden. Zo’n 393.648 mensen moeten nu dus met hun wagen naar de garage, maar velen weten nog steeds niet goed wat ze moeten doen. Hoe weet je of je auto besmet is? Moet je dan zelf ook iets betalen? Kan je ook weigeren je wagen te laten repareren? Alle antwoorden vind je hier!
1. Welke auto’s zijn er nu eigenlijk besmet met de sjoemelsoftware?
Alle auto’s van de groep Volkswagen AG met een dieselmotor van 1,2, 1,6 en 2 liter kunnen de sjoemelsoftware hebben. Niet alleen wagens van het merk Volkswagen kunnen een besmetten wagen hebben, want ook de merken Audi, Skoda en Seat horen bij de Volkswagen-groep.
2. Hoe kan je weten of jouw auto besmet is?
Op de website van de klantendienst van D’Ieteren, de grootste importeur van Volkswagen in België, kan je met je chassisnummer controleren of je wagen besmet is of niet. Het is wel even zoeken, want eens op de website moet je eerst naar beneden scrollen en klikken op ‘mijn voertuig’. Nadien klik je het merk van je auto aan, en uiteindelijk vul je het chassisnummer in.
3. Kan het dat mijn auto besmet is en ik nog geen brief gekregen heb?
D’Ieteren heeft alle Belgen met een besmette wagen normaal gezien aangeschreven. Als je om een of andere reden geen brief gekregen hebt of je denkt dat die niet toegekomen is en je auto toch besmet is, dan zal je bij je volgende onderhoud de vraag krijgen van de garage om de software te verwijderen.
4. Wat moet je doen als je effectief de sjoemelsoftware in je auto hebt?
Volgens de website van D’Ieteren helemaal niets. De importeur zegt zelf contact op te nemen met de klanten in verband met de maatregelen die moeten genomen worden, dus zelf naar de garage spurten heeft geen zin.
5. Wat doet de garage precies om je auto te repareren?
Ze zullen de software verwijderen, maar veel hangt ook af van welk type auto je hebt. Wat er precies moet gebeuren is nog afwachten, want dat heeft Volkswagen nog niet laten weten. Auto’s met een motor van 1,2 en 2 liter zouden het simpelst zijn om te repareren, bij motoren van 1,6 liter is het complexer. Bij die wagens zouden de injectiepompen en de katalysator misschien vervangen moeten worden. De reparaties zullen normaal gezien maximaal 1 à 2 uur duren.
6. Moet je zelf iets betalen?
Hoe alles precies zal verlopen, is nog niet zo duidelijk, maar D’Ieteren heeft al bevestigd gekregen dat Volkswagen sowieso alles betaalt. De mensen zelf hun portemonnee niet zullen moeten opendoen.
7. Wat als je je wagen niet laat repareren?
Als je auto niet wordt gerepareerd, heb je een probleem met het Europees gelijkvormigheidsattest. Daarop staat onder andere de CO2-uitstoot van de auto, en het is net daarmee dat gesjoemeld is. Als je weigert de software te laten verwijderen, moet je een document ondertekenen dat zegt dat je zélf kiest om met de sjoemelsoftware rond te rijden. Of je dan ook effectief een boete zal krijgen, is nog niet geweten.