Vakantiegangers die er een tijdje tussenuit moesten, konden zelfs in België amper ergens terecht. In maart 2021 bedroeg het aantal overnachtingen in Belgische vakantieverblijven 851.552. Dat is een daling van zeven procent ten opzichte van dezelfde tijd vorig jaar. Maar toen zaten we midden in de eerste lockdown.
70 procent minder overnachtingen dan voor de pandemie
Waarom is dit belangrijk?
Hoewel de horeca niet het grootste aantal faillissementen heeft gekend, is ze een van de grotere verliezers van de pandemie. Het zal nog enkele jaren duren om die schade te herstellen.Mensen die dit jaar toch op vakantie gingen, brachten die voornamelijk door in hotels (46 procent) en vakantiewoningen (23 procent). Toch is dat een afname van wel 70 procent in vergelijking met maart 2019.
Overnachtingen in hotels namen af met 75 procent. Vakantieparken zagen hun verblijven met 73 procent dalen. Jeugdherbergen zagen zo goed als geen vakantiegangers dit jaar en noteerden een daling van meer dan 98 procent.
De meeste overnachtingen vonden plaats in het Waals Gewest en de Vlamingen gingen het meest op vakantie. Dat betekent dat Waalse vakantieverblijven het slechts met 53 procent minder bezoekers moesten doen. Ten opzichte van maart 2020 zijn de overnachtingen in het Waalse Gewest zelfs met 30 procent gestegen. Wallonië is daarmee de favoriete ‘corona-ontsnappingsbestemming’.
Zowel verblijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Vlaams gewest kampen met een daling van meer dan 68 procent.
Grootste verliezers
Het verlies is natuurlijk vooral te wijten aan de coronamaatregelen. Vakantieparken en campings moesten van 3 november 2020 tot 7 februari 2021 sluiten. Hotels en B&Bs mochten openblijven, maar hun restaurant en bars moesten dicht. Vakantiegangers konden dus wel overnachten, maar moesten hun maaltijden op hun kamer eten.
Tenslotte lijden jeugdherbergen het grootste verlies in deze cijfers. Kampen en schooluitstappen waren namelijk nog steeds niet toegelaten in maart 2021. (lb)
Lees ook: Gratis PCR-tests voor vakantiegangers: zo werkt het