8 woorden die voedingsexperts liever niet meer horen

Onze voeding- en gezondheidsgewoontes worden ook beïnvloed door hypes en dat is niet altijd een goede zaak. Sommigen omdat ze niet echt effect hebben, anderen omdat ze een zwaar negatief effect kunnen hebben. Deze acht zogenaamd gezonde dingen zouden we volgens voedingsexperts voor eens en voor altijd moeten verbannen uit ons leven.  

1. Detox

“Het idee dat sommige voeding of voedingsstoffen het ontgfiten van het lichaam helpt of versnelt, is gewoon onnozel. De beste manier om de gifstoffen UIT het lichaam te krijgen, is er minder IN te brengen.” – Monica Reinagel, HuffPost-blogger en auteur van Nutrition Diva’s Secrets for A Healthy Diet

2. ‘Goede voeding’ en ‘slechte voeding’

“Ik hou niet van het opdelen van voeding in ‘goed’ en ‘slecht’, het is zo veroordelend. Ik zeg niet dat frieten geen caloriebom zijn of te veel zout en vet bevatten, of dat ijs te veel calorieën, vet en suiker bevat, maar door te zeggen dat het ‘slecht’ is, bouwt het schuldgevoel op bij de troostvoeders. Eten en genieten van eten zou nooit gepaard mogen gaan met schuldgevoelens of schaamte, zelfs als het over minder voedzame dingen gaat. Eten is een van de grote pleziertjes van het leven! Als je leert om met plezier te eten, dan ben je waarschijnlijk zelfs tevreden met minder eten.” – Elisa Zied, auteur van Younger Next Week

3. Clean

“Alles draait om ‘clean’ voeding, een ‘clean’ dieet, maar er is absoluut geen definitie van wat ‘clean’ eten betekent. Meestal verwijst het naar natuurlijke, niet-bereide en -verwerkte voeding wat niet onlogisch is, maar waarom moet dat nu ‘clean’ heten in plaats van gezond? Ik zie slimme marketeers gebruik maken van de term, waarbij hun bereide voeding gemaakt is met ‘clean’ ingrediënten: dat woord betekent gewoon niets!” – Julie Upton van Appetite for Health“Ik heb een probleem met ‘clean eating’ omdat wanneer je dus niet ‘clean’ eet, je ‘dirty’ eet. Dat gevoel van schaamte dat er in zit, maakt me ongemakkelijk. Sommige mensen kunnen niet ‘clean’ (en dus biologisch, lokaal geteeld, kwaliteitsvol) eten omdat hun budget het niet toelaat. De manier waarop ‘clean eaters’ op iedereen neerkijken, bevalt me niet. Ook al niet omdat ‘clean’ eating niet noodzakelijk betekent dat je evenwichtig eet.” – Elizabeth M. Ward, auteur van My Plate for Moms, How to Feed Yourself & Your Family Better.

4. Koolhydraatarm

“Ik moet altijd maar uitleggen aan mensen die zeggen geen koolhydraten of suikers te eten, dat koolhydraten zowat overal in zitten, onder andere in de vorm van suikers, en niet alleen in brood, pasta of fruit. Ja, ook groenten en ongezoete yoghurt bevatten koolhydraten. Dat ‘koolhydraatarm’ op zoveel voedingsmiddelen is gewoon niet correct.” – Marjorie Nolan Cohn, woordvoerster voor de Academy of Nutrition & Dietetics en auteur van Belly Fat Fix.

5. Glutenvrij

“De meesten die trots glutenvrij eten, weten niet eens wat gluten is. Bovendien is er praktisch geen bewijs dat het een voordeel heeft, behalve voor wie lijdt aan coeliakie.” – Katherine Brooking van Appetite for Health.

6. Fruit bevat te veel suiker

“Het is waar dat fruit veel natuurlijke suikers bevat, maar het bevat ook vitamines en vezels. Mijn favoriete fruit is de druif: ongeveer 50 calorieën voor 100 gram, barstensvol antioxidanten en vitamine K. Het is natuurlijk om te genieten van zoete voeding, en het is altijd beter om dat met fruit te doen dan met snoep.” – 

Dawn Jackson Blatner, HuffPost blogger en auteur van The Flexitarian Diet.

7. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

“NIET! Alle maaltijden zijn belangrijk om verschillende redenen. Elke maaltijd speelt een rol om jou energiek en scherp te houden.” – Joy Bauer, gezondheids- en voedingsexpert voor de Today show en oprichter van Nourish Snacks.

8. Gemaakt met eenvoudige ingrediënten

“Daarmee wordt bedoeld: ingrediënten die iedereen kent en kan uitspreken, geen chemische stoffen dus. Dit is nu het toverwoord voor marketeers, die je willen geloven dat je zo iets echter, beter en gezonder koopt. Ik ben helemaal voor eenvoudige ingrediënten, zoals appels, bananen, broccoli, noten, eieren, mager vlees en vis, om er maar een paar te noemen. Eenvoudiger dan dat wordt het niet en ze zitten vol gezonde stoffen. We zouden gezonder zijn en langer leven als we allemaal wat meer van die eenvoudige voeding zouden eten. Maar dat is natuurlijk niet waar die term op slaat: het wordt gezegd over ijsjes, koeken, snoep en boter, die allemaal maar een paar ‘eenvoudige’ ingrediënten bevatten, zoals suiker, vet, zout, room, olie maar eigenlijk geen voedingsstoffen. Ze voorstellen als een gezondheidsbonus is gewoon bedrog.” – UptonBron: Huffington Post
Meer
Lees meer...