Netflix’ nieuwste hit Stranger Things is enorm trending. De reeks vertelt in acht afleveringen het mysterie rond de verdwijning van een 12-jarige jongen. Zijn drie beste vrienden proberen hem te vinden maar stoten op een vreemd meisje. Zij zal hen moeten helpen Will terug te vinden. Waarom moet je kijken? (zeer beperkte spoilers)
1. De wetenschap-shit
Het verhaal is in grote lijnen gebaseerd op een zeer onwaarschijnlijk wetenschappelijk fenomeen: parallelle universa. Terwijl wij hier leven in deze wereld bestaat er een wereld parallel aan de onze waar we mens zijnde niet heen kunnen maar die wel degelijk bestaat. Alsof dat nog niet sci-fi genoeg is, is Eleven, een van de hoofdpersonages, een product van een geheim wetenschappelijk experiment ten tijde van de koude oorlog. Bovendien bevat de show ook een onbekend wezen, dat een monster zou kunnen zijn of een buitenaards wezen. Op en top sci-fi!
2. Nostalgie naar de eighties
Het verhaal speelt zich volledig af in de jaren 80. De makers stopten ongelooflijk veel hints naar die glorieuze tijd in hun reeks. Zo zie je filmposters van Jaws en The Thing, films die toen populair waren. Alle telefoons hangen nog aan een draad en iedereen is gek op Tom Cruise in All The Right Moves. Referenties naar Stephen King en Star Wars mochten ook niet ontbreken. Buiten de kostuums en decorstukken lijken ook sommige camerastandpunten rechtstreeks te zijn geleend van Spielbergs E.T. en Alien. Dit geeft de in 2016 gedraaide reeks een extra 80s-gevoel.
3. De kids
De hoofdrol in deze serie is voor 12-jarige Millie Bobby Brown die als Eleven een ongelofelijke prestatie neerzet. Ze zegt misschien maar 100 woorden in acht afleveringen maar blikken doen meer dan woorden (letterlijk!). Ook haar drie nieuwe kompanen Dustin, Lucas en Mike verdienen een pluim. De acteurs zijn zelf amper 13 jaar oud en hun kinderlijke kijk op het verhaal geeft de serie een extra twist. Niet enkel de jonge rollen zijn goed gecast, ook de teenagers verdienen een pluim. De verhaallijn van girl next door Nancy Wheeler die tussen twee vuren terechtkomt, doet meteen denken aan een John Hughes-film. Van het stiekem “studeren” met Steve tot de spannende zoektochten met outsider Jonathan.
4. Winona Ryder!
Niet alleen de jeugd is goed gecast. Er werd ook een geweldige ancienne terug van onder het stof gehaald. Winona Ryder, ster uit de jaren 80 mocht Joyce, de moeder van vermiste Will Byers spelen. Zij is met haar 44 lentes een van de weinige in de cast die de jaren 80 bewust meemaakte. Die ervaring werd dan ook gebruikt tijdens het draaien en haar naam in het groot op de affiche gaf de serie al een 8/10 voor 80s-sfeer. Het is natuurlijk ook een geweldige actrice die de rol van doorgedraaide moeder perfect kan neerzetten.
5. Geekness wordt omarmd
De jongens wiens beste vriend verdwijnt, zijn een voor een nerds. In de eerste aflevering wedden twee van hen om een Superman-strip. Ze communiceren met elkaar via een gigantische walkietalkie en worden helemaal gek wanneer hun wetenschapsleraar de nieuwste schoolradio toont. Bovendien speelt het viertal dagen aan een stuk Dungeons & Dragons (het bordspel) en zijn ze grote fans van Star Wars. Hun kennis over magnetische velden in combinatie met hun open geest leidt hen dichter en dichter naar hun verdwenen vriend Will.6. De moraal van het verhaal
Een van de onderliggende thema’s in de reeks is de verhouding tussen ouder en kind. Vooral de ouders van Nancy en Mike weten absoluut niet waar hun kinderen mee bezig zijn. Dat de ene haar vriendje uitnodigt om te komen “studeren” en dat de andere zijn vreemde vriendin Eleven verborgen houdt in de kelder heeft geen een van de ouders door. Ook in het gezin Byers loopt niet alles op wieltjes. De kijker krijgt meermaals te horen hoe lastig het leven van Joyce is geworden nadat de vader van haar twee zonen is opgestapt. Wanneer hij zich na de verdwijning van Will opnieuw probeert te mengen in het gezin, is dit tegen de wil van Jonathan, Wills oudere broer, die zijn moeder probeert te beschermen.
7. De kostuums: grote brillen, een mom-jeans en witte sneakers
Om de juiste sfeer op te roepen waren de juiste kostuums nodig. Mom-jeans, witte nikes, hoge broeken met polo’s en grote ronde brillen zijn er in overvloed. Om nog maar te zwijgen van de typische 80s-kapsels. Bij sommige personages hun kledingstijl krimpen we in elkaar van plaatsvervangende schaamte, terwijl we bij andere nostalgisch terugdenken aan onze eigen misstappen. Iets waar de make-up afdeling voor geprijsd mag worden is de acne. Dit zijn we misschien vandaag de dag niet meer gewend op een tv-scherm te zien: de medische en klinische wereld zijn gevorderd en aan de hand van allerlei post-productie worden puistjes vandaag de dag onmiddellijk weggewerkt. Dat Jonathan en Barbara er bijvoorbeeld zichtbaar last van hebben, is misschien maar goed ook. Veel realistischer dan een puber met een perfect egale huid.
7. De decors: houten muren en bloemenbehangpapier
Van de kleurrijke kerstlichtjes in het rommelige huis Byers tot de netjes afgewerkte woonkamer van de Wheelers. De decorbouwers hebben veel tijd en moeite in hun pronkstukken gestoken. De kelder van de Wheelers waar Mike en zijn vrienden Dungeons & Dragons spelen hangt vol met referenties naar andere 80s-science fiction films. Ook de slaapkamers van Nancy, Jonathan, Mike en Will zijn in hetzelfde tijdsbeeld ingericht. Het schoolgebouw en het ouderwets politiekantoor waar nog gerookt mag worden, geven de film dan weer een extra Amerikaanse tintje.
9. Alsof dat nog niet genoeg was, zit de serie vol muzikale jaren 80-klassiekers
Jonathan Byers is dé muziekkenner van het dorpje Hawkins. Hij maakt mixtapes voor zijn kleine broertje Will en probeert zoveel mogelijk nieuwe muziek te ontdekken. Een van hun favoriete nummers is Should I Stay Or Should I Go Now van The Clash, dat in de reeks een eigen rol krijgt. De andere jaren 80-klassiekers van onder andere Joy Division, Foreigner, The Bangles, New Order, Echo and the Bunnymen en Peter Gabriel worden op het juiste moment gebruikt en geven extra betekenis aan de scènes. Het openingsnummer met de synth-geluiden à la John Carpenter doet ook enorm wegdromen naar andere 80s-soundtracks. De generiek zelf bestaat uit een aantal letters die het woord Stranger Things vormen. Heel simpel en toch oh zo geweldig!