Islamitische Staat heeft duidelijk z’n zinnen gezet op de olievelden in Libië. Vorige week kon de terreurorganisatie er al twee innemen. Het land herbergt gigantische olievoorraden.
Al-Ghani, Dhara, Bahi , Mabruk, … allemaal olievelden die de jongste week het bezoek kregen van strijders van IS, in hun ondertussen bijna trademark hit & run-manier: raids in snelle SUV’s vanuit hun Libische strongholds in Derna en Sirte. De bedoeling was om zoveel mogelijk schade aan te richten – waar ze blijkbaar in geslaagd zijn – én om het pad te effenen voor wat wellicht komen gaat: het bezetten van die olievelden.
Het probleem is dat IS voorlopig nog niet genoeg mankracht heeft om de velden te controleren, maar door deze raids, waarbij de bewakers en buitenlandse werknemers van die velden niet alleen doodgeschoten worden maar ook onthoofd, wil het wellicht bereiken dat er voldoende afgeschrikt wordt opdat niemand nog echt zin heeft om in de weg te gaan staan van IS.
Ongestoord
Het is op dezelfde manier dat IS in Irak en Syrië zo snel en zo moeiteloos olievelden kon bezetten. Wat opmerkelijk is: ondanks het feit dat Islamitische Staat in Syrië en Irak duidelijk heeft getoond dat het geen problemen heeft om olievelden te exploiteren en de olie ook verkocht te krijgen, kunnen ze het blijkbaar ongestoord opnieuw doen in Libië. En Libië qua olie, da’s best interessant. Het land herbergt serieuze voorraden, het staat zelfs in de top tien van landen met de meeste oliereserves.
Libië heeft sowieso de grootste oliereserves op het Afrikaanse continent, met iets van een 50 miljard vaten. Als het z’n hele infrastructuur gebruikt, kan het makkelijk anderhalf miljoen vaten per dag produceren, maar door de burgeroorlog is dat nu nog amper 350.000 vaten. De olievelden die de jongste dagen aangevallen werden, zijn allemaal joint ventures tussen de Libische staat en bijvoorbeeld het Franse Total of de Amerikaanse Marathon Oil, Hess Corp en ConocoPhillips.
Buitenlanders
Bij de aanval vrijdag op Al-Ghani werden vier Filipijnen, twee Bengalen, een Ghanees, een Oostenrijker en een Tsjech ontvoerd. De buitenlanders werkten bij het al-Ghani-olieveld. Sinds de inval ontbreekt ieder spoor van de negen gijzelaars. Eerder werden al Filipijnen ontvoerd en wellicht vermoord door IS. Er werken meer dan 4.000 Filipijnen in de olievelden van Libië, en ze willen nu blijkbaar allemaal weg. De Filipijnse overheid heeft hen al opgeroepen om Libië te verlaten en heeft een repatriëringsprogramma dat de Filipijnen over land naar Tunesië brengt, van waar ze naar Manilla worden gevlogen.