In for the win: 7 vragen en antwoorden voor elke interim

Een vaste job te pakken krijgen … niet simpel. Daarom werken veel mensen vandaag als interim. Maar een flexibele job is natuurlijk ook fijn voor wie van afwisseling houdt. Én wie weet wordt deze tijdelijke job wel een vaste werkplek? Hier zijn alvast 7 vragen én antwoorden voor elke interim.

1. Interim … wat houdt dat in?

Tumblr

Als interim doe je eigenlijk aan tijdelijke arbeid. Je vervangt bijvoorbeeld een andere werknemer. Als er iemand langdurig ziek is in een bedrijf of als iemand met zwangerschapsverlof is, wordt er vaak een beroep gedaan op een interim.

Wil je graag wat meer informatie? Neem snel een kijkje op de FOD-website!

2. Wie is nu eigenlijk mijn baas?

Giphy

Who’s the boss? Oké, dat is niet altijd even duidelijk. Bij uitzendarbeid zijn er drie betrokken partijen: jij, het interimkantoor én het bedrijf dat werk aanbiedt. Die twee laatste hebben samen een overeenkomst. Daarnaast heb jij ook nog eens een deal gesloten met het interimkantoor. Dat kantoor zorgt ervoor dat jij op tijd je loon krijgt (joepie!) en is dus eigenlijk je werkgever. Natuurlijk heb je ook nog eens een baas op de werkvloer wiens instructies je moet opvolgen.

3. Hoe ziet mijn contract eruit en …

Je krijgt een contract van minimum een week en maximum zes maanden. De opzegperiode bij uitzendwerk is ook een stuk korter dan bij een vaste job. Dus als je graag regelmatig van job verwisselt of geen zin hebt om vast te roesten, is een interimjob écht iets voor jou! Go for it!

4. … kan ik als interim ook een vast contract krijgen?

Giphy

Uitzendwerk kan dé ideale opstap zijn naar vast werk. Omdat het zo belangrijk is, is er zelfs een wet voor vastgelegd. Als de optie ‘vast werk’ of ‘intstroom’ in een bepaalde vacature vermeld, mag een bedrijf daarvoor maximum drie interims uittesten. Anders zouden werkgevers mensen kunnen blijven lokken. No way José! 😉

Lees hier meer over de instroom van een interim naar vast contract.

5. Krijg ik als werknemer genoeg bescherming …

Ja! Europa beschermt uitzendkrachten. De Europese wetgeving zegt onder andere dat interims vanaf dag een gelijk zijn aan andere personeelsleden binnen eenzelfde bedrijf. Dat wil dus zeggen: hetzelfde loon, dezelfde pauzetijden, vakantie- en feestdagen. De Europese Unie strijdt ook voor een verbeterde toegang tot opleidingsmogelijkheden én interimkantoren mogen uitzendkrachten niet verhinderen om een vast contract te sluiten.

Meer weten? Bekijk het filmpje over de bescherming van uitzendkrachten. Of neem hier een kijkje.

6. … kunnen ze mij zomaar ontslaan?

Giphy

Neen! Net zoals bij een gewone job, is je werkgever gebonden aan een contract. Maar als je toch ontslaan wordt, heeft dat wél invloed op je opzegtermijn. Die is namelijk erg kort, omdat je werkte voor een beperkte periode. Als je zeven dagen afwezig bent, mag je werkgever je in sommige gevallen zonder opzegvergoeding ontslaan. Je bent dus minder goed beschermd tegen ontslag. Watch out for this!

Meer info over de voor-en nadelen van interimwerk vind je hier.

7. Hoe zien mijn loon en pensioen eruit?

Giphy

Als je ergens werkt als interim, kan je geen beroep doen op anciënniteit bij de werkgever van dat bedrijf. Dat heeft dus gevolgen voor je loon! Werken onder een interimcontract geeft je ook minder kans op een eindejaarspremie. Je krijgt deze pas als je kan bewijzen dat je 65 dagen als interim gewerkt hebt. En, dat is helaas niet simpel!

Maar … werken als interim heeft gelukkig geen negatieve gevolgen op je pensioen. De dagen die je als interim werkte, tellen ook mee als gewerkte dagen.

Hoe dan ook, met een interimjob bewijs je dat je super bent in … alles!

Giphy
You rock!Bronnen: Stepstone.be, Ec.europa.eu, Werk.belgie.be, Vdab.be