China legt eindelijk uit waarom het nieuwe eilandjes bouwt ver weg van het vasteland

China heeft voor het eerst officieel de plannen bekendgemaakt voor eilandjes die op zo’n 1.500 kilometer van het Chinese vasteland gebouwd worden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de bouw van de nieuwe eilanden nodig om de scheepvaart te beveiligen.

Al enkele maandenlang wordt duidelijk dat China ver weg van het eigen vasteland aan nieuwe eilandjes werkt. En dat in reeds betwist gebied. Onder meer Vietnam, Taiwan, de Filipijnen en Maleisië claimen zeggenschap over (delen van) de Spratly-eilanden. De verschillende landen hebben er overal basissen, soms zelfs op hetzelfde eiland. Maar als het al onduidelijk is van wie het land is, wat dan met het water?

China probeert van die onduidelijkheid gebruik te maken om de eigen invloedssfeer uit te breiden. En dus bouwen ze er volledig nieuwe eilanden door land op te spuiten, waar ze vervolgens een eigen basis op kunnen bouwen. Eerder werd al duidelijk dat zeker één daarvan een militaire luchthaven zou huisvesten, al wilde China daar nooit officieel op reageren. Tot nu.

Hulpmiddelen

Hua Chunying, de zegsvrouw voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft gezegd dat de werkzaamheden rond de Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee nodig zijn voor ieders veiligheid. “We bouwen er schuilplaatsen voor het geval schepen op deze drukke route in nood zijn door orkanen, hulpmiddelen voor een betere navigatie, een faciliteit voor zoektochten en reddingsoperaties, meteorologische diensten, ondersteuning voor vissers en andere administratieve diensten waar China en naburige landen alleen maar wel bij zullen varen”, aldus Hua. Ze vertelde ook dat de eilanden zouden kunnen dienen als onderkomen voor Chinese militaire diensten, maar daar kon ze niet over uitweiden.

Het is erg uitzonderlijk dat China zulke gedetailleerde plannen uit de doeken doet. Maar de laatste tijd heeft het land er zware kritiek over moeten incasseren, onder meer van de andere landen in de regio, maar ook de Amerikaanse Defensieminister Ash Carter uitte kritiek tijdens zijn rondreis door Azië.

Kritiek tegengaan

De Chinese verklaringen komen overigens amper enkele uren nadat het Asia Maritime Transparancy Initiative, een denktank uit Washington, nieuwe beelden van de Chinese eilandjes heeft gepubliceerd. Mogelijk probeert China de buitenlandse kritieken dan ook te laten verstommen, door te stellen dat de eilandjes alle landen in de buurt ten goede zullen komen.

Meer
Lees meer...