Feest In Het Park zwemt tegen de stroom in en wordt GOEDKOPER

De tickets worden goedkoper, zo kondigde Feest in het Park gisteren aan. Niet duurder zoals Pukkelpop of Rock Werchter, maar goedkoper. “Goed hé!”, zo klinkt het bij een enthousiaste Wim Merchiers, organisator van het gebeuren van het festival te Oudenaarde dat dit jaar zijn 20e verjaardag viert. Wij vroegen hem hoe hem wél lukt waar anderen niet in lijken te slagen.

Minder acts, langere sets

Hoeveel de tickets goedkoper worden is nog niet precies bekend, maar laten we beginnen bij het begin. Waarom tegen de stroom in zwemmen als je ook gewoon met de groep kan meedoen en je ticketprijzen zou kunnen verhogen?”Wel, als ik zo eens om me heen keek naar ons festivallandschap dan zag ik dat we met Feest in het Park eigenlijk niet heel ver meer verwijderd zaten van de prijzen van bijvoorbeeld Les Ardentes, die toch een groter aanbod hebben”, zegt organisator Wim Merchiers, “en dus vond ik dat onze prijzen naar beneden moesten. Let wel: zonder aan kwaliteit in te boeten, dat was heel erg belangrijk voor ons.”

Aan kwaliteit heeft de affiche alvast niet ingeboet. Grote Belgische namen als dEUS, Milow, Arsenal en The Van Jets worden er gecombineerd met leuks uit de internationale markt zoals Band Of Skulls, Buraka Som Sistema, Charlie Winston en Second City.

“Het gaat om keuzes maken”, zegt Merchiers nog. “Zo hebben we besloten om minder acts te boeken, maar ze wel langere sets te laten spelen. Iemand die normaal gezien een halfuurtje zou mogen spelen, krijgt nu 40 minuten: een besparing.”

Besparing van 10 à 15%

En dus begon de organisatie niets als een evidentie te beschouwen. Elk element, van de indeling van het terrein tot de aanwezigheid van een podium te veel werd bestudeerd. Kon het anders, kon het goedkoper? Opnieuw: zonder aan kwaliteit in te boeten?

“En dan bleek dat dus wel degelijk te kunnen. Zo hebben we een klein dj-podium afgeschaft. Een podium dat zowat hetzelfde publiek aantrok als een ander dj-podium. Of zo hebben we beslist om een podium dat overdag gebruikt zal worden ’s avonds om te bouwen naar een dj-podium in plaats van daar nog een ander podium voor te voorzien dat daar overdag maar staat te staan”, aldus de organisator.

“Ook hebben we besloten om minder decoratie en verlichting te voorzien. Merk je dat? Wel, ja, maar het draait om de muziek, toch? En door in zulke dingen een tikje minder te investeren kom je al snel aan een besparing. Hoeveel precies, dat zijn we nog uit het uitrekenen, maar we rekenen toch op een 10 à 15%.”

Waarom lukt het Pukkelpop niet?

En zo lijkt hem wel te lukken wat bijvoorbeeld Chokri Mahassine niet lukt. Die werd vorige week nog gedwongen te reageren op zijn prijsstijging – dagticket + 10 EUR, combiticket + 17 EUR – na een stroom van verontwaardigde reacties op de sociale media;

Zijn verklaring voor de duurdere tickets luidde toen “Als zowel grote als kleine bands steeds meer geld gaan vragen, kunnen we niet anders dan de prijs te verhogen.”

Wanneer we hem die uitspraak voorleggen, reageert Wim Merchiers terughoudend: “Het is niet mijn taak om iemand anders’ rekening te maken”, reageert hij. “Ik kan alleen maar zeggen dat wij alles in vraag hebben gesteld.”

Meer
Lees meer...