Artiestenvakbond Sabam bindt in: doodsbang voor Zuhal Demir

De meeste journalisten weten meer dan ze opschrijven. Alles wat ze niet gecheckt krijgen, houden ze verborgen. Een grove schande, vindt Tim F. Van der Mensbrugghe. Hij onthult wat u niet mag lezen.

Er zijn voor het eerst details uitgelekt over het vertrouwelijke gesprek dat minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) had met de artiestenvakbond Sabam. Peeters heeft ermee gedreigd om de boekhouding van de organisatie over te maken aan Kamerlid Zuhal Demir (N-VA). “Dan zullen jullie wel anders piepen”, zou Peeters hebben gezegd.

Sabam kwam in opspraak doordat de maatschappij met grote willekeur burgers beboet voor vermeende inbreuken op het auteursrecht. “Als enige vakorganisatie mag Sabam boetes uitschrijven, maar het lijkt erop dat zij boetes gaan beschouwen is als een vaste inkomstenbron”, zegt een medewerker van het kabinet-Peeters.

Nietsnutten

Het dreigement van Peeters om Zuhal Demir op Sabam af te sturen, miste zijn effect niet. “Daar hadden we niet van terug”, erkent een bestuurslid van Sabam. “We hebben daarom besloten om de boetes voorlopig op te schorten. Als ik zie hoe Demir andere vakbonden afbrandt, lijkt het me geen slecht idee om terug in onze schulp te kruipen.”

Wanneer Zuhal Demir de werking van Sabam effectief bestudeert, zou ze tot de vaststelling komen dat de organisatie voor vele miljoenen euro’s aan uitkeringen betaalt aan haar leden. De meeste van die leden zijn werkloze nietsnutten die een hoop lawaai maken – ‘artiesten’, in het jargon van Sabam. Het vermoeden bestaat dat het grootste deel van die uitkeringen onterecht is.