Kruiperig, slijmerig, ronduit weerzinwekkend en soms ook levensgevaarlijk. Niet alle dieren zijn zo schattig als de twee pandaberen die sinds gisteren in ons land verblijven. Om ook de walgelijkste gedrochten van het dierenrijk wat aandacht te geven, stelt newsmonkey je voor aan de tien lelijkste dieren ter wereld.
1. Geen padje om zonder handschoenen aan te pakken
Onze eerste knapperd is de alligatorschildpad. De alligatorschildpad behoort tot de familie van de bijtschildpadden, en dat is met recht en rede. Een kleine onoplettendheid kan je al gauw een vinger kosten.
2. De kale gier
De Californische condor is een Amerikaanse giersoort en is de grootste vogel van Noord-Amerika. Zijn kale kop en nek zijn niet alleen lelijk, ze hebben ook een speciale functie. De kleur van de huid kan namelijk veranderen om op die manier de gemoedstoestand van de vogel aan te geven. Op die manier kan hij communiceren met zijn soortgenoten.
3. Knibbel knabbel knuisje
Deze vreemde jongen is de koboldhaai. Het is niet zo moeilijk om te zien hoe de haai aan zijn naam komt. Als hij ergens een hapje uit probeert te nemen, zakt zijn onderkaak naar beneden en klapt zijn mond helemaal open. Zijn snuit heeft op dat moment heel veel weg van de kromme neus van een kobold of een heks. De koboldhaai leeft op grote diepte in de zee en dus is er nog niet veel van deze bijzonder lelijke vis geweten. Wel zijn er al beelden van een koboldhaai die besluit om eens van een duiker te proeven.
4. Aye-aye, oei-oei
Hij lijkt een beetje op een gremlin, maar dit kereltje is een aye-aye, ook wel vingerdier genoemd. Het vingerdier is afkomstig uit Madagascar en is met uitsterven bedreigd. Het beestje heeft een speciale manier om voedsel te zoeken. Zijn middelvinger neemt immers abnormaal lange proporties aan. Met die middelvinger tikt hij op de boomschors op zoek naar insecten. Zo luistert het diertje of er holtes in de boom zitten. Als hij een maaltje gevonden heeft, peutert de aye-aye de boomschors los met zijn tanden en spietst hij zijn prooi aan zijn middelvinger.
5. There’s something on your nose!
Dit is waarschijnlijk een van de meest weerzinwekkende schepsels die je ooit zal zien. De stermol komt uit Noord-Amerika en laten we hopen dat hij daar blijft. Het ziet er niet uit, maar de vlezige ster die zijn neus vormt, is het belangrijkste werktuig van de stermol. De neus dient echter niet alleen als reukorgaan, maar voornamelijk als tastorgaan. De ster bestaat uit 22 vlezige tentakels met daarop duizenden tastorganen. Op de tast gaat de mol op zoek naar zijn prooi, wormen. Die prooi weet trouwens niet wat hem overkomt want de stermol is het snelst etende zoogdier ter wereld. Binnen de 120 milliseconden heeft de stermol zijn prooi gelokaliseerd, betast en verorberd. Daarnaast is de stermol een van de weinige zoogdieren die onderwater kunnen ruiken.
6. Vreemde snuiter
Het volgende exemplaar is de neusaap. Deze primaat komt enkel voor in Borneo en heeft een wel heel opvallende fysieke eigenschap. De neus van deze apen neemt soms enorme proporties aan. De mannetjes hebben een naar beneden hangende neus, de vrouwtjes een kleine stompneus en jonge neusaapjes hebben een wipneus. De neus van de mannetjes blijft voortdurend groeien. Hoe ouder de aap wordt, hoe langer zijn neus. Waarschijnlijk dient de neus om indruk te maken op de vrouwtjes tijdens het paarseizoen. In dit geval is grootte dus wel van belang.
7. Zonder veel franjes
De zee herbergt veel afgrijselijke schepsels, maar dit ding lijkt rechtstreeks van een andere planeet te komen. De franjehaai heeft prehistorische roots en wordt vaak ‘het levende fossiel’ genoemd. Met maar liefst 300 vlijmscherpe tanden is hij goed uitgerust om zijn prooien te belagen. De franjehaai leeft normaal diep in de donkerste krochten van de oceaan. Dat is misschien maar goed ook, aangezien hij prooien die anderhalve keer zijn lengte hebben, kan inslikken.
8. Mhhh, zeespek
Het zeevarken is een soort van zeekomkommer en leeft op de bodem van de oceaan. Daar komen de zeekomkommers samen en vindt men vaak groepen van honderden exemplaren. Het zeevarken filtert de modder op de bodem van de oceaan en haalt er allerlei voedingsstoffen uit. Vaak is het zeevarken gastheer voor allerlei parasieten.
9. Grote bek
De bek van de schoenbekooievaar ziet eruit als de voorkant van een Hollandse klomp. Deze vreemde vogel komt voor in de moerasgebieden van Zambia. Met zijn zware bek vangt de schoenbekooievaar vissen die hij in één keer kan verpletteren en doorboren.
10. Not Suited For Work
We hebben het beste tot het laatst gehouden, de penisslang. Dit ding werd pas in 2012 in een drooggelegd stuk van de Amazone-rivier ontdekt en dus is er nog niet zoveel over bekend. Wel weten we dat de penisslang volkomen ongevaarlijk is. De penisslang behoort tot de amfibieën en heeft geen longen. Volgens wetenschappers ademt de penisslang door de huid. Daarnaast weten we ook dat het dier blind is en zich oriënteert met zijn reukzin.