Hoeveel batterijen heb jij in huis? Het zijn er véél meer dan je denkt

Heb jij thuis ook zo’n schuif waar allerlei rommel in terechtkomt? Hoeveel gebruikte batterijen denk je dat er daar liggen? En hoeveel batterijen zitten er in al jouw toestellen? Tijd om te tellen!

Bebat onderzocht eind 2018 samen met onderzoeksbureau iVOX hoeveel batterijen de Belg gemiddeld in huis heeft. Daaruit blijkt dat er bij een gemiddeld Belgisch gezin 131 batterijen in huis zijn, waarvan ongeveer 80 procent nog in gebruik. Dat betekent dus dat ieder gezin zo’n 26 lege batterijen in huis heeft. Zelf schatten we het aantal batterijen dat we hebben een stuk lager in. De meeste ondervraagden schatten dat ze zo’n 32 batterijen in huis hebben. Het werkelijke aantal ligt dus maar liefst 4 keer hoger. Hoe zit het bij jou thuis?

Waar zitten al die batterijen dan?

De Belg heeft gemiddeld 49 apparaten in huis waarin vervolgens gemiddeld 83 batterijen zitten. Dat kan gaan van een keukenweegschaal tot een scheerapparaat, fototoestel of zelfs een hoorapparaat. Gezinnen met kinderen hebben zelfs nog veel meer batterijen in apparaten zitten, met al dat speelgoed komen zij al snel aan 150 batterijen. Dat is best veel!

Daarnaast hebben we uiteraard ook losse batterijen rondslingeren in huis, gemiddeld 48 om precies te zijn. Ook bij het aantal losse batterijen scoren gezinnen met kinderen hoger. Dat moet ook, want het speelgoed van zoon- of dochterlief moet zo snel mogelijk weer werken als de batterij leegloopt. Zij leggen dus dikwijls een voorraadje aan als reserve.

Oei, mijn toestel is kapot

Nog een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat we de batterijen niet uit de toestellen halen als die kapot gaan. Misschien heb je thuis ook wel wat kapotte spullen liggen waarin nog batterijen zitten? Kijk bijvoorbeeld de kleine keukenapparaten na die je niet meer gebruikt. Controleer ook of de batterijen wel écht leeg zijn. Soms zijn ze niet meer krachtig genoeg voor het ene toestel, maar werken ze nog perfect voor een apparaat dat minder energie nodig heeft. Denk aan de afstandsbediening van je televisie die op twee batterijen werkt, maar niet meer doet wat het moet doen. Je kan dan een van de twee batterijen in een toestel steken dat maar op 1 batterijtje werkt, zoals je wandklok of keukenweegschaal.

Wat doen we met al die gebruikte batterijen?

Eerlijk? Niets. Gebruikte batterijen belanden al snel in een schuif vol rommel of raken kwijt ergens in een kast. Toch bewaar je ze beter in een doosje of zakje en breng je ze vervolgens binnen in een inzamelpunt van Bebat.

Benieuwd hoeveel batterijen je bij jou thuis kan vinden? Start de zoektocht en verzamel meteen al de lege batterijen zodat je ze kan binnenbrengen in een Bebat-inzamelpunt. Controleer daarbij ook kapotte toestellen en oude smartphones of gsm’s. De batterijen die je daarin terugvindt, mag je namelijk ook binnenbrengen om te recycleren. Vind een inzamelpunt in jouw buurt op de website van Bebat!

Meer
Lees meer...