Een nieuwe dag, een nieuw pijnlijk detail over de bedrijfscultuur aan de top van de NMBS. Voorzitter Jean-Claude Fontinoy, een vertrouweling van Didier Reynders (MR), ging met publiek geld grote sier maken op de vastgoedbeurs in Cannes. Tot 2.000 euro per nacht voor z’n hotelkamer volgens een audit van consultant EY. Die legt pijnlijk bloot dat er dringend moet worden ingegrepen bij de NMBS.
De audit van EY moest specifiek inzoomen op wat er precies allemaal met de vastgoedtransacties van de NMBS gebeurd was. Met name in India deed de NMBS een aantal investeringen, wat op zich vragen oproept. Moet Eurostation investeren in vastgoedprojecten in India, en is die aanpak wel koosjer? Het antwoord is duidelijk: neen. Dat leidde al tot het ontslag van Eurostation-topman Herwig Persoons.
Maar tegelijk bekijkt EY meteen ook de interne werking bij de vastgoedtak van de NMBS, en stuit daar op grove nalatigheden. De krant L’Echo kon de audit nu inkijken en komt met erg pijnlijke details. Vooral voor Jean-Claude Fontinoy, de voorzitter van de NMBS.
Die reisde op kosten van vastgoeddochter Eurostation naar de vastgoedbeurs Mipim in Cannes, een dure grap. Het is bekend dat Fontinoy, een absolute vertrouweling van MR-kopstuk Didier Reynders, heel stevige banden met de vastgoedsector onderhoudt. Fontinoy geldt bovendien als een klassieke ‘fixer’ in de Belgische politiek: iemand met een groot netwerk, die heel de tijd achter de schermen zaakjes regelt. In regeringskringen is het beeld van de man allerminst positief, “op z’n minst een restant uit een fout verleden”, viel bij een topper op te tekenen.
Mad Man bij de NMBS: misschien toch een code over drankgebruik tijdens het werk?
Dat Fontinoy het inderdaad niet zo begrepen heeft met degelijk bestuur, blijkt uit het rapport van EY. In Cannes bleef hij op hotel voor gemiddeld 1.500 tot 2.000 euro per nacht. Het strafste van al: Fontinoy heeft geen enkel uitvoerend mandaat bij Eurostation, de dochtervennootschap die de Cannes-facturen moest ophoesten.
Over de exuberante restaurantkosten bij de dochterondernemingen van de NMBS, iets wat al eerder lekte, komen ook meer details naar buiten. “De etentjes kunnen niet gelinkt worden aan events of activiteiten van het bedrijf, de bazen tekenen hun eigen nota’s en het is niet duidelijk wie precies uitgenodigd wordt voor de etentjes”, zo tekende L’Echo op, op basis van de EY-audit. Diezelfde nota schetst een soort Mad Man-beeld bij de NMBS: gigantische kosten aan drank en relatiecadeaus. Het is zodanig erg dat EY suggereert om een code in te voeren die drankgebruik tijdens het werk aan banden legt.
De audit is meteen uitstekende munitie voor Jo Cornu, de CEO van de NMBS. Die zat al langer op ramkoers met Fontinoy. Cornu vindt dat die zich veel te veel moeit, en ergert zich aan de cultuur die rond Fontinoy hangt. Op 19 juni komt een speciale raad van bestuur bijeen op de NMBS om te zien of de maatschappij ook een strafklacht indient. Als dat gebeurt, rollen er nog meer koppen. Vrijdag al buigt de kern van de federale regering zich over de audit.