Deze site verzamelt alles wat je moet weten over de rijkste Belgen

Maar liefst driekwart van de 500 rijkste Belgen woont in Vlaanderen, met West-Vlaanderen toch wel als grote uitschieter. Dat blijkt uit onderzoek van de nieuwe website De Rijkste Belgen, die vandaag werd voorgesteld door initiatiefnemer Ludwig Verduyn.

Verduyn berekende de vermogens van de rijkste Belgen aan de hand van publiekelijk bekende informatie (zoals bedrijfsbalansen en historische cijfers) in combinatie met beurskoersen. Al die informatie kan je vanaf nu vinden op zijn website De Rijkste Belgen, waar je alles kan vinden over de 500 rijkste Belgen. Verduyn zal de website ook continu updaten met de nieuwste informatie.

Zo kan het zijn dat er regelmatig bepaalde personen of families gigantische sprongen maken. Het vermogen van Eric Domb, eigenaar van Pairi Daiza, is op een jaar tijd bijvoorbeeld verdubbeld. En dat kan grotendeels toegeschreven worden aan zijn panda’s, die de waarde van het dierenpark gigantisch hebben laten toenemen.

Rijkste personen/families:

1. AB Inbex-families: 49 miljard euro

Al jarenlang wordt de eerste plaats bekleed door de families Vandamme, de Spoelberch en de Mévius. Dat zijn de families die biergigant AB Inbev in handen hebben, en ze zijn samen goed voor een totaal vermogen van 49 miljard euro. Ze hebben echter altijd verborgen gehouden hoe de interne machtsverhoudingen liggen, waardoor het onmogelijk is de families afzonderlijk te waarderen. De familie de Spoelberch heeft naar verluidt het grootste aandeel, gevolgd door de Mévius en daarachter Vandamme.

2. Albert Frère: 6,2 miljard euro

Als er geen rekening gehouden wordt met families, dan is Albert Frère de rijkste Belg, met een vermogen van meer dan 6 miljard. Frère verwierf zijn kapitaal in de Waalse staalindustrie, waarna hij zijn opbrengst opnieuw investeerde. Daardoor werd hij aandeelhouder van een aantal multinationals, zoals Total en Suez. De afgelopen jaren heeft hij steeds meer van die aandelen verkocht, en dat geld wordt verzameld in de familieholding Frère-Bourgeois.

3. Familie Emsens (3,6 miljard)

Op de derde plaats staat opnieuw een familie. De Emsens werden groot in de Kempen, dankzij de ontginning van wit zand. Vervolgens bouwde Stanislas Emsens met SCR-Sibelco een wereldmacht op het vlak van mijnbouw uit. Met Etex, het vroegere Eternit, heeft het ook het fabricageprocedé voor cement op basis van asbestvezels in handen, en met Aliaxis bezit de familie ook nog een multinational in de bouwsector.

Deze families worden gevolgd door:

4. Familie Colruyt: 3,2 miljard

5. Familie Lhoist – Berghmans: 2,7 miljard

6. Familie Janssen: 2,5 miljard

7. Familie De Nul: 2 miljard

8. Ackermans & van Haaren: 1,7 miljard

9. Familie Collinet: 1,47 miljard

10. Familie Balcaen: 1,3 miljard

11 Marc Coucke; 1,27 miljard

12. Roland Duchâtelet: 1,25 miljard

Rijken wonen in West-Vlaanderen

derijkstebelgen.be
Driekwart van de rijkste Belgen woont in Vlaanderen, en de rest wordt evenredig verdeeld over Brussel en Wallonië. Maar het is toch opvallend dat West-Vlaanderen met voorsprong op de eerste plaats staat in de lijst per provincie. Maar liefst een kwart van de 500 rijkste Belgen woont in West-Vlaanderen, gevolgd door Antwerpen met 21 procent en Oost-Vlaanderen met 16 procent. Dat zou verklaard kunnen worden door het hoge aantal rijken met officieel domicilie in Knokke. Maar het percentage van Antwerpen stijgt wel jaar na jaar.

Rijkste voetballers

  1. Eden Hazard (plaats 345): 33,5 miljoen
  2. Marrouane Fellaini (plaats 354): 32,3 miljoen
  3. Vincent Kompany (plaats 433): 24,7 miljoen
  4. Thomas Vermaelen (plaats 436): 22 miljoen
  5. Nicolas Lombaerts (plaats 440): 20 miljoen

Naast rijke voetballers, zijn ook een pak rijke Belgen goed vertegenwoordigd in de Belgische voetbalwereld. Zo grijpt Alexandre Vandamme (van nummer 1 AB Inbev) steeds meer de macht bij RSC Anderlecht, Marc Coucke (plaats 11) heeft KV Oostende in handen, Roland Duchâtelet (plaats 12) is de grote man bij Standard, en Bart Verhaeghe (plaats 45) is topman van Club Brugge.