China houdt deze week een festival hond eten, en dat maakt de sociale media kotsmisselijk

We weten dat hond in Chinese restaurants wel eens op het menu staat, maar de komende dagen zijn een hoogtepunt voor liefhebbers van hondenvlees. Op het jaarlijkse Yulin Summer Solstice Lychee & Dog Meat Festival zullen 10.000 honden doodgeslagen en gekookt worden. Dat roept internationaal uiteraard veel frustratie op en ook nu zullen de sociale media roodgloeiend staan door dit voor ons toch wansmakelijke evenement. Zeker aangezien blijkt dat veel honden gewoon uit gezinnen gestolen zouden zijn.

Verontschuldig ons voor het gebrek aan beeldmateriaal bij dit artikel, maar we konden het niet over ons hart krijgen om gruwelijke foto’s van dode honden te publiceren. In de plaats daarvan enkele tweets bedoeld om de gruwel aan te klagen. Op 22 juni is het weer zover, dan zullen duizenden honden hun gruwelijke lot tegemoet gaan. Veel kunnen dierenverenigingen er niet tegen doen. Het is in China immers bij wet toegelaten om vlees van honden te eten.

Maar volgens tegenstanders is dit festival allesbehalve legaal. Honden bedoeld voor consumptie zouden op boerderijen moeten zijn gekweekt voor ze worden verkocht. Maar in Yulin zouden naar aanleiding van het festival veel honden van gezinnen worden gestolen. De dieren dragen hun halsbandje nog wanneer ze worden gedood. De berichten die verenigingen verspreiden hebben wel effect, want vorig jaar al waren er in heel China protesten tegen het festival.

#StopYulin

Om de gemoederen te bedaren, heeft de overheid in Yulin openbare slachtingen verboden en het woordje ‘hondenvlees’ mocht ook niet meer gebruikt worden in reclameboodschappen. Maar ze stellen ook dat het festival een mythe is en eigenlijk niet bestaat, op enkele kleinschalige bijeenkomsten van bewoners na. Bijgevolg zouden mensen in Yulin de honden intussen gewoon in het geheim slachten. “We moeten het nu doen alsof we dieven zijn”, zei een restauranthouder volgens AP aan een Chinese tv-zender.

Dit jaar zal de storm er niet minder op worden, aangezien de sociale media hun vizier al op Yulin hebben gericht. Volgens activisten worden honden gevangen met netten, verdoofd of vergiftigd, en in kooien opgesloten tot ze worden gedood voor hun vlees. Het zorgde ervoor dat de hashtag #StopYulin al een maand trending is op Twitter, met miljoenen tweets tot gevolg. Ook de Britse komiek Ricky Gervais liet zich al horen. Hij riep op om “onze beste vriend” te helpen. Op de foto (rechts) zien we een hond vol lippenstift van kusjes op z’n gezicht. “De enige sporen die je op een hond mag achterlaten”.

Een petitie tegen het festival heeft al 70.000 handtekeningen verzameld. De initiatiefnemers vragen de leveranciers van honden(vlees) om het evenement te boycotten. Ook in het buitenland leeft de kritiek: een Amerikaanse petitie trok al 700.000 aanhangers. Ze verspreidden ook een filmpje over de gruwel in Yulin:

Gestolen huisdieren?

Eén van de mensen achter het filmpje verklaarde aan de BBC dat ze onlangs in een slachthuis in Yulin is geweest, en veel honden droegen gewoon nog een halsbandje, wijzend op het feit dat ze effectief uit liefdevolle gezinnen gestolen kunnen zijn.

Een professor aan de universiteit van Houston-Downtown, Peter Li, schreef in de South China Morning Post over zijn bezoek aan Yulin: “Wat ik zag was een stad in voorbereiding op het jaarlijkse bloedbad. Een slachthuis op de Dong Kou-markt had net een nieuwe voorraad honden uit Sichuan ontvangen. De honden leken uitgehongerd, uitgedroogd en bang. In twee andere slachthuizen verstopt in woonwijken niet ver van de markt zag ik honden en katten, vaak met een halsbandje aan, die het gedrag vertoonden dat we kunnen associëren met huisdieren.”

Li voegt eraan toe dat de bevolking in China steeds meer van dieren gaat houden en dat het festival een belediging is voor deze groeiende gemeenschap.

Hondsdolheid

Er zijn ook gevolgen voor de gezondheid, denk maar aan hondsdolheid. China is het op één na hoogst gerangschikte land wat hondsdolheid bij mensen betreft. En Yulin staat in de top tien van de Chinese steden waar mensen het vaakst hondsdolheid oplopen. De Chinezen zelf zijn tegenwoordig erg verdeeld over het gebruik. Ooit was hondenvlees een delicatesse in het land en het festival is een vijftal jaar geleden begonnen om handelaars een boost te geven. Sommige Chinezen vragen dan ook gewoon respect voor hun tradities, anderen komen meer en meer in opstand.

Het zal echter wel een hete editie worden voor de organisatoren, want alle ogen zijn op Yulin gericht en tegenstanders in de hele wereld doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het hierna nooit meer zal plaatsvinden.

(Bron: The Washington Post)
Meer
Lees meer...