Hallelujah: het is definitief gedaan met giscorrectie aan de UGent

De Onderwijsraad van de Universiteit Gent beslist definitief om het systeem van gistcorrectie bij examens af te schaffen. In de plaats daarvan kiest de universiteit voor ‘hogere cesuur’. Daarbij moeten studenten minsten 25 op 40 halen om te slagen, maar worden er geen punten afgetrokken als je een fout antwoord geeft. 

Het systeem van giscorrectie is sinds de start van het afgelopen academiejaar vervangen door het systeem van hogere cesuur. Dat besliste de Universiteit Gent nadat uit onderzoek en uit een bevraging van zo’n 1.500 van hun studenten bleek dat giscorrectie geen goed systeem is voor studenten die geen risico’s durven nemen. De UGent was daarmee de eerste Vlaamse universiteit om het systeem af te schaffen.

Met het nieuwe systeem, dat van hogere cesuur, moeten studenten hun hoofd niet meer te breken of ze al da niet bepaalde vragen zouden beantwoorden. “De studenten worden niet langer vertekend door hun persoonlijke neiging tot gokken”, zegt woordvoerster Stephanie Lenoir aan deredactie.be.

Vooral beter voor vrouwen

De universiteit heeft het nieuwe systeem geëvalueerd. Daaruit blijkt dat de slaagcijfers bijna dezelfde zijn als voordien. Er is een lichte stijging (van 2,6 procent), maar die valt volgens Lenoir binnen de schommelingen die ze jaarlijks mogen verwachten. “In vergelijking met vorige jaren halen 5 procent meer studenten een score van 15 op 20 of hoger. Dat wijst erop dat ook sterkere studenten bij giscorrectie een aantal vragen niet durfden te beantwoorden uit schrik om fouten te maken”, aldus nog Lenoir.

Leuk weetje: vooral vrouwelijke studenten blijken te baten bij het systeem. Vrouwen halen iets hogere scores bij de hogere cesuur. Op 20 punten stijgt hun resultaat met 0,89 punten, terwijl dat bij mannen slechts stijgt met 0,46 punten. Ook het percentage van het aantal studentes die slagen op hun examen stijgt met 4,1 percentagepunten, terwijl dat bij mannen gelijk blijft.