De Arabische wereld heeft een zwaar drugsprobleem

De jongste jaren zijn miljoenen mensen in de Arabische wereld verslaafd geraakt. Niet aan heroïne, cocaïne of zelfs cannabis. Wel aan tramadol, een morfine-achtige pijnstiller die zeker niet minder schadelijk is. De pillen worden met de miljoenen tegelijk vanuit India en Iran naar de Golfstaten en Noord-Afrika gesmokkeld.

Officieel is er niks aan de hand, want uiteraard past verslaving aan iets dat door veel specialisten als “minstens zo schadelijk is als heroïne” wordt ingeschat niet in het islamitische plaatje van de maatschappij.

Neem Egypte. Vorig jaar werden 445.000 Egyptenaren behandeld voor verslaving aan tramadol blijkt uit geheime cijfers van de gezondheidsdienst waar de private krant Al-Masry Al-Youm de hand kon op leggen. 70 procent van alle verslaafden die werden behandeld in Caïro’s massieve Qasr el-Aini-ziekenhuis, waren daar voor tramadol.

Tramadol is sinds 1977 internationaal onder tal van namen op de markt. Bij ons ken je het misschien als Contramal of Tradonal.

Komt uit India en Iran

Het middel is uitsluitend verkrijgbaar op voorschrift, ook in de Arabische landen. Mits medisch verantwoord gebruik is het een effectieve pijnstiller. We hebben het dan over dosissen van 50 à 100 mg daags, en niet over vijf pillen van 200 mg per dag, wat zowat het gemiddelde lijkt te zijn waaraan de tramadol-junks slikken. Dat er op Wikipedia een uitgebreide pagina is die “List of side effects of tramadol” heet, zegt genoeg.

Los van ernstige leverschade, gaat het over dingen als hallucinaties, ernstige stemmingstoornissen, … je wordt er bij de hierboven omschreven dosissen eigenlijk op termijn een beetje gek van.

De tramadol wordt illegaal naar de Arabische landen gesmokkeld – voornamelijk vanuit India en Iran. Het gaat om hallucinante hoeveelheden. Afgaande op wat onderschept wordt (vorige week nog een lading met een waarde van 530 miljoen euro in Bahrain) zouden er in de Arabische wereld gemiddeld 55 pillen tramadol van 200 mg per jaar per persoon worden gebruikt.

Er zijn al ladingen van 160 ton, genoeg om heel België een week lang onder zeil te houden, onderschept. “It’s like the waves of the ocean. There’s that much of it”, omschrijft een dealer het. Hij verkoopt ze per strip van 12 aan ongeveer 4 euro en per stuk voor 20 cent.

Het succes ervan komt ook uit een idee dat leeft bij de islamitische bevolking dat tramadol religieus aanvaardbaarder is dan alcohol of cannabis. Er zijn nog andere factoren. Zoals een geloof dat tramadol goed is voor je seksleven. Terwijl het net impotentie veroorzaakt bij langdurig en te groot gebruik.

Genitale mutilatie

Voor vrouwen is er nog een andere reden om verslaafd te geraken: genitale mutilatie, die weer vaker wordt toegepast, in landen zoals Egypte ondergaat 80 procent van de vrouwen dat.