The Decade Forecast van Stratfor is uit en daarin omschrijven “intelligence analists” hoe volgens hen de wereld de volgende jaren geopolitiek zal evolueren. Ze zien Rusland uit elkaar vallen, maar ook de Europese Unie.
1. Rusland zal uit elkaar gevallen zijn
Met de huidige situatie, een imperialistische president Putin en focus om het Moederland in al z’n glorie te herstellen, lijkt dat vreemd. Maar als Putin verdwijnt zal een machtsvacuüm ontstaan, en bovendien zal dat gepaard gaan met een zware economische terugval, waardoor de deelrepublieken en regio’s op zichzelf aangewezen zullen zijn.
In het westen zullen Polen, Hongarije en Roemenië proberen om land terug te winnen op de Russen. Ze zullen Wit-Rusland en Oekraïne daarbij betrekken. In het zuiden zal Rusland z’n grip verliezen op de Kaukasus, een regio die daardoor wellicht ten prooi zal vallen van moslimextremisten. In het noordwesten zal Karelië proberen bij Finland aan te sluiten. In het Oosten zullen de regio’s zich gaan toeleggen op China, Japan en de VS, en we krijgen wellicht daar een Risk-achtige verdeling van autonome staten.
De voorspelling is dat zoiets behoorlijk geweldloos gaat gebeuren: “Other areas outside of Moscow will not necessarily seek autonomy but will have it thrust upon them. This is the point: There will not be an uprising against Moscow, but Moscow’s withering ability to support and control the Russian Federation will leave a vacuum. What will exist in this vacuum will be the individual fragments of the Russian Federation.”
2. … maar dat gaat leiden tot de “the greatest crisis of the next decade”
En dat is: hoe voorkom je dat de immense hoeveelheid wapens, ook nucleaire, niet in verkeerde handen vallen? Volgens het Decade Forecast zijn de Amerikanen de enigen die daar een oplossing voor kunnen bieden.
“Op een gegeven moment zullen Amerikaanse militairen ingezet moeten worden op Russisch bodem om wapens, grondstoffen zoals uranium en delivery systems veilig te stellen.” Volgens het rapport zullen we in het geval Rusland effectief uit elkaar valt ook moeten leren leven met “the threat of rogue launches”.
3. Duitsland gaat in de problemen geraken
Het rapport voorspelt dat Duitsland steeds meer geïsoleerd gaat geraken door de Europese koers die het vaart in een “worsening euro crisis” en toenemend “euroscepticism”.
Bovendien zal het land af te rekenen krijgen met een geprojecteerde bevolkingsafname, en zal het ten prooi vallen van een Japan-style stagnatie: het land is immers te veel gefocust op export.
4. Polen zal zich ontpoppen tot een nieuwe macht in Europa
De economie van Polen zal fors groeien en het land zal profiteren van een strategisch partnerschap met de VS. Het land zal bovendien sterk profiteren van een Rusland dat uit elkaar valt.
5. We krijgen niet één maar vier Europa’s
West-Europa, Oost-Europa, Scandinavië en de Britse Eilanden. “The European Union might survive in some sense, but European economic, political, and military relations will be governed primarily by bilateral or limited multilateral relationships that will be small in scope and not binding. Some states might maintain a residual membership in a highly modified European Union, but this will not define Europe.”
6. Turkije en de VS zullen de handen in elkaar slaan. Turkije wordt steeds machtiger
De Decade Forecast ziet geen einde komen aan de chaos in het Midden-Oosten de volgende tien jaar. Het ziet Turkije wel steeds machtiger worden in die regio, iets dat het kan doen omdat het steeds meer Amerikaanse steun zal krijgen, onder meer om de Zwarte Zee uit de klauwen te houden van in eerste instantie Rusland.
Volgens het rapport zal Turkije ook niet anders kunnen dan vroeg of laat betrokken geraken bij de troubles in onder meer Syrië en Irak plus zal het zijn invloed uitbouwen tot een stuk in Noord-Afrika. Daarbij zal het steeds meer in conflict geraken met Iran.
7. China zal niet democratischer worden. Integendeel
De economische motor zal meer en meer sputteren, terwijl er een steeds grotere kloof zal komen tussen de kustregio’s en het binnenland (alles dat daar niet aan de geürbaniseerde Yangtze River Delta ligt).
Om China toch bij elkaar te houden is er volgens het rapport maar één mogelijkheid: the imposition of a communist dictatorship, a high degree of economic and political centralization and increased nationalism.
8. Japan wordt opnieuw een militaire macht
Het moet wel, zegt het rapport, om z’n bevoorrading te beschermen van eventuele blokkades door China, iets waar het steeds minder voor op de VS kan rekenen, want de Amerikanen zullen China niet durven provoceren.
9. Niet één maar 16 China’s
De plaats die China gaat verliezen als ultra low-cost fabrikant, zal ingenomen worden door een zestiental landen die samen ook meer dan een miljard inwoners hebben: Mexico, Nicaragua, de Dominicaanse Republiek, Peru, Ethiopië, Oeganda, Kenia, Tanzania, Bangladesh, Myanmar, Sri Lanka, Laos, Vietnam, Cambodja, de Filipijnen en Indonesië.
10. De geldingsdrang van de VS zal afnemen
Of: de VS zal ze steeds minder gebruiken. Iets wat volgens het rapport nu al merkbaar is: “The United States will not become involved in trying to solve Europe’s problems, it will not have a war with China, and its involvement in the Middle East will be minimal. It will conduct global counterterrorism operations but will do so with the full knowledge that those operations will be only partially effective at best.” Dat komt omdat er niet echt nood aan is: het rapport ziet tien mooie jaren, economiebewijs dan toch, voor de VS. Het land kan het absoluut redden zonder import, zelfs van energie nu, sinds er massaal olie en gas uit schalie wordt gewonnen.
Maar, dat mooie liedje zal niet blijven duren: vanaf 2030 zal de VS in een zware economische crisis terechtkomen volgens het rapport.
Bron: Decade Forecast, Stratfor.