Noem hem geen tv-kok, want dan wordt hij woest. Chemicus Herwig Van Hove, ooit een coryfee van de VRT in het kookprogramma 1000 seconden, was vanmorgen even terug op de openbare omroep. En dat zullen ze geweten hebben, want hij wilde toch effe z’n zak vol klachten leegmaken.
Radio 1 heeft in komkommertijd een luchtigere reeks: Zomergasten. Daarbij worden mensen die ‘op pensioen’ zijn, of niet meer in het nieuws nog eens van stal gehaald. Vaak een doodsaaie boel, maar vanmorgen was het, zoals te verwachten, stevig prijs.
Gast was wijn- en biergastronoom en ook wel tv-kok Herwig Van Hove. Al eiste hij meteen van presentator Dennis van den Buijs dat hij zo niet werd aangesproken, maar als ‘fysisch chemicus’ en professor. Samen met Felice maakte hij 10 jaar lang voor een gigantisch tv-publiek in het kookprogramma 1000 seconden eten klaar.
Het interview kabbelde lekker, Van Hove herhaalde z’n gekende kritiek op horeca-zaken, die ons allemaal “bedriegen met de wijnflessen”. Maar toen van den Buijs al wilde afronden, wilde Van Hove toch nog even “z’n ergernissen bespreken”. Dat de presentator daar weinig zin in had, negeerde Van Hove feestelijk. Hij stak van wal met z’n lijstje.
“Infantilisering van het VRT-journaal”
“Het infantiliseren van het VRT-journaal stoort me enorm. Die straatinterviews met jochies, of mensen die moeten ondertiteld worden, omdat ze niet eens goed ter taal zijn en niets te zeggen hebben. Dat draagt toch tot niets bij, dat is bladvulsel.”
“Ik erger mij aan dommigheden in kookprogramma’s. Zo is het gebeurd dat, in die programma’s, iemand zegt dat je je sneller verbrandt aan stoom uit een kookpot, omdat dat warmer is dan de kookpot. Ja, dat is de negatie van de definitie van 100 graden hé. Ik ben geschandaliseerd van de domheid, en dan nog op mijn kosten hé.”
Baf, het was eruit. “Okay, goed. Maar wat zijn uw plannen voor deze zomer nog?”, wilde van den Buijs het onderwerp nog snel omgooien. Dat was buiten Van Hove gerekend, die doorstoomde.
“Ook het huishoudelijk toontje van mensen die muziek aankondigen, ergert me mateloos. Die zeggen dan: ‘‘t is een hele goeie morgen.’ Wel, dat is heel lastig hé, want je kan daar niets op terug zeggen. Als je zou kunnen zeggen: ‘Meiske, zwijgt eens en doe gewoon je job, okay, dan zou het kunnen’. Maar nu heb je geen wederwoord.
“Hoe moet ik dan nu mijn plaat aankondigen?”, vroeg van den Buijs voorzichtig. “Met mate en in bescheidenheid graag”, sloot Van Hove af.
"Zogenaamde grote restaurants zijn veredelde fastfood" Herwig Van Hove in #deochtend http://t.co/1fzKgMyQWt pic.twitter.com/FH5QeJlZxo
— Radio 1 (@radio1be) July 28, 2015