Een nieuw onderzoek van de KU Leuven en Sciensano wijst erop dat kinderen toch vatbaarder zijn voor het coronavirus dan gedacht.
In het nieuws: Kinderen krijgen toch sneller corona dan aanvankelijk gedacht, zeggen onderzoekers van de KU Leuven.
Wat is het onderzoek? Twee groepen schoolkinderen, uit het zwaar getroffen Alken en het bijna niet getroffen Pelt, werden getest op corona-antilichamen. In Alken werden antistoffen gemeten bij 14,4 procent van de deelnemers (26 op 181) tegenover 4,4 procent in Pelt (8 op 181). Met andere woorden: als veel volwassenen Covid-19 oplopen, krijgen kinderen het ook.
Moeten we de scholen dan heropenen? Professor Corinne Vandermeulen geeft toelichting bij de VRT: “Deze besmettingen vonden vooral plaats met volwassenen binnen de eigen familie. De scholen lijken in de eerste golf dus geen belangrijke rol gespeeld te hebben bij de verspreiding van het virus'” klinkt het. Hoe besmettingen op school verlopen, was echter geen onderwerp van de studie.
Nu het goede nieuws: Zelfs als kinderen het coronavirus oplopen, lijken ze er eerder weinig last van te hebben. Ze worden dus niet ernstig ziek en kennen vaker een symptoomloos verloop van de ziekte. Slechts 34 kinderen ontwikkelden antistoffen. Het verschil tussen lagereschoolkinderen en middelbareschoolkinderen is miniem.
Maar ook: De kinderen in de studie raakten besmet tijdens of voor de eerste lockdown. Dat verklaart het vrij hoge aantal besmettingen. Veel maatregelen, zoals handen wassen en afstand houden, waren toen nog niet ingeburgerd.