Het twaalfjarige Britse meisje Nicole Barr heeft een ongelooflijke score van 162 neergezet op haar IQ-test, en wordt dus zonder enig probleem opgenomen in Mensa, de exclusieve club voor de knapste koppen ter wereld. Zo’n hoge score is echt enorm zeldzaam, en enkel te behalen door kinderen.
Een gemiddeld IQ-niveau ligt tussen 85 en 115. Ongeveer 68 procent van de bevolking scoort tussen die waardes. Ga je daar onder, dan scoor je ‘zwak begaafd’, en ga je onder de 70 dan noemt men je geestelijk gehandicapt. Aan de andere kant van de tabel vindt men dan weer de slimme koppen. Tussen 115 en 130 bent je ‘intelligent’ of ‘meer begaafd’, en alles boven 130 noemt men ‘hoog begaafd’.
Zelfs niet iedereen van die hoog begaafde mensen krijgt echter een lidkaart bij Mensa, dat intussen wereldwijd zo’n 100.000 leden kent. Enkel de 2 procent slimste mensen wordt toegelaten, en daarvoor heb je een IQ-score van 132 of hoger nodig. Maar dat was absoluut geen probleem voor Nicole Barr, het Britse meisje dat een perfecte score wist te behalen: 162.
Einstein en Hawking
Zo’n hoge score is echt enorm zeldzaam, en kan bovendien enkel behaald worden door kinderen. Voor volwassenen is dat maximum vastgesteld op 161, en algemeen wordt aangenomen dat genieën Albert Einstein en Stephen Hawking op 160 afklokten. Maar Nicole, die had volgens haar vader niet de minste problemen met de test: “Je zag gewoon dat ze die op haar gemakje aan het invullen was”, klinkt het. “Elke deelproef had ze al lang af nog voor er sprake kon zijn van tijdsdruk.”
Vader Jim Barr vertelt aan Yahoo dat hij zijn dochter had ingeschreven omdat hij dacht dat het wel leuk voor haar zou zijn. “Al van kleins af aan houdt ze van cijfers en puzzels. Wiskunde was altijd al te makkelijk voor haar. Toen ze nog geen twee jaar oud was, kon ze al vlot optellen en aftrekken. Op haar tweede speelde ze spelletjes op haar Nintendo DS, en daarna vond ze als geen ander fouten in boeken en artikels.
Met zo’n hoog IQ ligt er nu uiteraard wel wat druk op haar jonge schouders. Voorlopig houdt ze er nog van om te voetballen en te acteren, maar op langere termijn ziet Nicole zichzelf wel dokter worden en wie weet ooit wel eens een nieuw medicijn te ontwikkelen. “Ze denkt graag ‘out of the box’ volgens haar vader, dus wie weet.