De Belgische wetgeving kan soms echt héél absurd zijn. Zo mag je je selfie met auteursrechtelijke architecturale gebouwen, zoals het Atomium, het Centraal Station in Brussel en het kunstwerk van Jan Fabre op het Leuvense Ladeuzeplein niet delen op sociale media. Daar wil Open Vld iets aan doen: de liberalen hebben een wetsvoorstel klaar om komaf te maken met die belachelijke wetgeving.
De architect van auteursrechtelijk beschermde werken, zoals beeldhouwwerken en gebouwen moet 70 jaar dood zijn voorleer je er foto’s van mag verspreiden zonder toestemming. Hoewel dat niet per se betekent dat iedereen die een selfie van zichzelf voor het Atomium op Facebook post een boete in de bus zal krijgen, is het in principe wel strafbaar.
Het Atomium mag je, onder de huidige wetgeving, pas fotograferen vanaf 2075. Pas dan zal ontwerper André Waterkeyn 70 jaar dood zijn. Op de site van het Atomium blijkt dat ze echter wel een uitzondering maken voor particulieren. Het Centraal Station in Brussel, ontworpen door Victor Horta, mag je pas fotograferen binnen twee jaar.
Aan die absurde regel wil Open Vld nu iets doen. Zij hebben een wetsvoorstel klaar om het auteursrecht te hervormen. Ze willen het panoramarecht opnemen in het Belgische auteursrecht. Dat wil zeggen dat je gebouwen en kunstwerken mag fotograferen en delen op sociale media als die zich in openbare ruimte bevinden. De maker van het kunstwerk wist namelijk op voorhand dat het kunstwerk zich in het openbaar zou bevinden.
Iedereen kan en mag het zien, ook op het internet
Open Vld wil zelfs nog een stap verder gaan. De Vlaamse liberalen willen ook foto’s van de gebouwen en kunstwerken toestaan voor commercieel gebruik. “De vrijheid van een persoon om foto’s te nemen in het openbaar moet primeren op de auteursrechtelijke bescherming van kunstwerken en gebouwen”, zeggen parlementsleden Patricia Ceysens en Frank Wilryckx (beiden Open Vld). “Dat is de logica zelve, want vaak zijn die kunstwerken aangekocht met publieke middelen.”
Coalitiepartner N-VA kan zich vinden in het voorstel. “Als iedereen je werk mag bewonderen in het openbaar, dan lijkt het ons evident dat mensen daar ook een foto van mogen nemen”, zegt N-VA-parlementslid Peter Luyckx.
Bron: De Morgen