De federale logistieke dienst van de Verenigde Staten begint aan de transitie van president Donald Trump naar de Democraat Joe Biden. Daar heeft Trump toestemming voor gegeven, al blijft hij wel de overwinning van de verkiezingen claimen.
Het heeft enkele weken geduurd, maar de General Services Administration, de GSA, zeg maar de overkoepelende logistieke dienst van de Amerikaanse overheid, is begonnen aan het presidentiële overgangsprotocol. Daarmee krijgt president-elect Joe Biden toegang tot bepaalde fondsen en informatie in het Witte Huis. Zo kan hij zijn team samenstellen en rond bepaalde dossiers beginnen te werken.
Transitie kan van start gaan
President Trump kondigde zijn eigen toelating voor de GSA zoals gewoonlijk aan op Twitter. “Ik wil Emily Murphy bij de GSA bedanken voor haar toewijding en trouw aan ons land. Ze is onder druk gezet, bedreigd en misbruikt – en ik wil dat niet zien gebeuren bij haar, haar familie of GSA-personeel.”
Daarnaast heeft Trump dus ook zijn team instructies gegeven om mee te werken met de GSA om de transitie in goede banen te leiden. “Ik raad aan dat Emily en haar team doen wat nodig is om de eerste protocollen te volgen en heb aan mijn team hetzelfde gezegd.”
Normaal gezien wordt die transitie zonder veel fanfare aangekondigd, enkele dagen of uren na het uitroepen van een verkiezingsoverwinnaar. Het gaat dan ook over een grotendeels administratieve en logistieke operatie, waarvoor de protocollen vaststaan. Al zal deze stap de Democraten die bang waren dat Trump niet in alle rust het Witte Huis zou verlaten, geruststellen.
Normaal gaat zo een GSA-procedure dus vlot. Maar deze keer gooide team Trump roet in het eten. De president heeft nog steeds talloze rechtszaken lopen in swing states, om resultaten te betwisten. Daarmee hoopt hij de naar eigen zeggen “frauduleuze” stemmen tegen te houden en toch de overwinning op te eisen. Eerder moest zijn adviseur al klaarheid scheppen over de transitie.
Rechtszaken verloren
Geen van die rechtszaken blijkt veel substantie te bevatten. Op zaterdag kreeg Trump een nul op het rekest in de belangrijke staat Pennsylvania. Daar wou hij de stemmen van een belangrijke county laten hertellen, maar de rechter besliste daar anders over.
Dat blijkt het finale startschot te zijn voor de belaagde voorzitter van het GSA, Murphy. Zij schreef het volgende in een brief aan Biden, waarin ze haar beslissing aankondigt.
“Weet dat ik volledig zelfstandig tot deze beslissing gekomen ben, gebaseerd op de wet en de beschikbare feiten. Ik ben nooit direct of indirect onder druk gezet door het Witte Huis of iemand in de GSA om mijn beslissing te versnellen.” De druk op Murphy om het proces van start te laten gaan, werd wel groter vanuit Democratische hoek.
Corona-impact
Dat is niet onlogisch: de Verenigde Staten staan onder immense druk van het coronavirus. Die zet verschillende industrieën, zoals de luchtvaartsector, op de knieën. Tegelijk krijgt de VS de epidemie maar niet onder controle en blijven er broeihaarden opduiken, met een hallucinante dodentol tot gevolg.
Dat wil niet zeggen dat Trump nu focust op het allerbelangrijkste: toch nog het presidentschap in de wacht slepen. Dat zegt hij immers ook op Twitter, na transitie-instructies voor Murphy.
“We zullen doorgaan met onze verschillende rechtszaken over de wat later zal bekend staan als de meest corrupte verkiezing in de Amerikaanse politieke geschiedenis”, klinkt het bij een strijdvaardige Trump. “We geven volle gas vooruit en zullen nooit toegeven aan valse stembiljetten en deze Dominion (de gebruikte software, nvdr.)“. Twitter beloonde zijn uitspraken meteen met een labeltje.
Intussen heeft Joe Biden al de eerste namen van zijn kabinet aangekondigd.