Nood aan kunst? Louvre zet volledige collectie online

Op een cultureel tripje naar Parijs is het nog wachten geblazen. Maar wie toch graag het Louvre bezoekt, kan dat nu virtueel. Het museum heeft bijna een half miljoen kunstwerken uit zijn collectie online beschikbaar gesteld voor het grote publiek. 

Het meest bezochte museum ter wereld heeft een database gelanceerd met zo’n 482.000 objecten via de website collections.louvre.fr, waar zowel onderzoekers als kunstliefhebbers gratis toegang tot hebben. Meer dan drie kwart van de kunstwerken zijn al voorzien van informatie en foto’s.

“Het is een stap die al enkele jaren in voorbereiding is, met als doel zowel het grote publiek als onderzoekers van dienst te zijn”, zegt Jean-Luc Martinez, directeur van het Louvre. “Toegankelijkheid is de kern van onze missie.”

Maar volgens Martinez worden zelfs de minder bekende ‘schatten’ van het Louvre online beschikbaar gesteld, zoals kunstwerken die in bruikleen zijn of die in de opslagplaatsen van het museum worden bewaard. 

“Slechts een klik verwijderd”

“Het verbluffende culturele erfgoed van het Louvre is nu helemaal slechts een klik verwijderd”, voegt hij eraan toe. “Ik ben er zeker van dat deze digitale content mensen nog meer zal inspireren om naar het Louvre te komen om de collecties persoonlijk te ontdekken.”

Het platform omvat bovendien werken uit het Delacroix-museum, dat door het Louvre wordt beheerd, maar ook beeldhouwwerken uit de naburige Tuilerieën. Je vindt er ook werken die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland zijn gerecupereerd en die nog moeten worden teruggegeven aan de oorspronkelijke families. 

Roofkunst

Eerder deze maand kondigde het Louvre aan dat het de inspanningen zal opvoeren om door de nazi’s geroofde kunstwerken terug te geven aan de rechtmatige Joodse eigenaren. Martinez schat dat ongeveer een procent van de portretten in de collecties geroofd is. 

“Het Louvre heeft niets te verbergen en het reputatierisico is enorm”, zegt hij. “Als de volgende generaties willen weten waar deze collecties vandaan komen, hoe reageren we dan? Door het historische werk te doen en de feiten vast te stellen.”

Twee weken geleden zei de Franse minister van Cultuur Roselyne Bachelot ook nog dat Frankrijk een meesterwerk van Gustav Klimt zal teruggeven aan de familie van Nora Stiasny – meer dan 80 jaar nadat de Joodse door de nazi’s gedwongen werd om het te verkopen. 

Lees ook: Louvre na 40 jaar herenigd met gestolen harnas

(jvdh)

Meer
Lees meer...