Ghelamco bouwt in Londen torengebouw van de toekomst: wonen, werken en genieten op dezelfde plek

Welke toekomst hebben kantoorgebouwen en -wijken, nu de coronacrisis tot massaal thuiswerk leidt? Een toonaangevend project van vastgoedgroep Ghelamco in Londen geeft een idee van hoe een mix van woon- en kantoorfuncties een oplossing kan zijn voor de nieuwe realiteit.

De familiale groep Ghelamco is vooral bekend als vastgoedgroep in België en Polen, maar het was toch met de presentatie van The Arc, een ambitieus project in Londen, waarmee stichter-CEO Paul Gheysens eerder deze week een videoconferentie voor investeerders aftrapte. The Arc is een hip torengebouw in warehouse-stijl die Ghelamco in de boomende Oost-Londense wijk Shoreditch bouwt vlakbij Silicon Roundabout, de buurt waar veel techbedrijfjes gevestigd zijn.

foto Ghelamco

De 22 verdieping tellende toren is om meer dan een reden richtinggevend voor de toekomstplannen van Ghelamco. Het gaat om zijn eerste project in het Verenigd Koninkrijk. Als de projectontwikkelaar en bouwgroep slaagt om voet aan wal te krijgen op de prestigieuze maar veeleisende Londense markt, gaan vele deuren open.

Het gaat ook om een gebouw dat op de markt komt in het postcoronatijdperk, waarin wellness, duurzaamheid en buitenlucht nog belangrijkere thema’s zijn dan voorheen.

En topman Gheysens wijst er graag op dat zijn dochter Marie-Julie het project trekt, als Ghelamco’s managing director UK. De twintiger werd recent ook lid van Ghelamco’s directiecomité, waar haar broers Michael en Simon al in zetelden.

Mix van werken en wonen

Volgens architect Paul Monaghan is de toren uniek in Londen door de combinatie van woon-, werk- en retailfuncties. ‘Het is iets wat je vaak tegenkomt in Tokio, maar niet in Londen, waar het ofwel een kantoorgebouw is, ofwel een residentieel gebouw’, zegt hij in een videoboodschap. Het grote voordeel van zo’n ‘mixed use’ gebouw is dat er op verschillende momenten van de dag leven in de brouwerij is. Ghelamco past de ‘mixed use’ filosofie eerder al toe in België en Polen.

Almaar meer stadsbesturen zien in een gemengd gebruik van kantoorgebouwen een oplossing om in sommige kantoorwijken de doodse sfeer na de werkuren tegen te gaan. The City, het Londense zakendistrict kondigde dinsdag nog aan leegstaande kantoren om te vormen tot woningen. Het doel: de lege kantoorruimte omvormen tot minstens 1.500 nieuwe residentiële woningen tegen 2030.

Hoe ziet de mix eruit in The Arc? De toren reserveert de onderste 7 verdiepingen voor kantoorruimtes. Op de grondverdieping komen er winkels en een restaurant. De bovenste 15 verdiepingen zijn dan weer voorzien voor exclusieve woonappartementen. De zevende verdieping vormt een soort tussenschakel, met een dakterras en loungeruimtes. Het gebouw krijgt ook een fitness, een yogastudio, wellnessfaciliteiten en een simulator voor golf.

Visitekaartje

Monaghan is overigens niet de eerste, de beste. Hij is co-stichter van het bureau AHMM, een multinationale architectenreus met ruim 500 werknemers. Een andere grote naam die aan het project meewerkte, is Andrew Grant, die furore maakte als ontwerper van het superpark Gardens by the Bay in Singapore. Hij ontwierp de tuin van het dakterras.

Gheysens, die ook een grote aandeelhouder is van het bedrijf boven Business AM en voorzitter is van FC Antwerp, toont zich erg tevreden over het Londense visitekaartje dat Ghelamco gaat afleveren. Omdat de groep dankzij zijn internationale ervaring een flink stuk onder de in Londen gebruikelijke ontwikkelingsprijzen kan bouwen en de verkoopprijzen in de Britse hoofdstad zoals bekend erg hoog liggen, gaat een weg naar mooie winstmarges open.

17.000 pond per vierkante meter

Een appartement of studio in de exclusieve Londense toren is niet voor elke portemonnee weggelegd. De prijzen liggen rond 16.000 à 17.000 pond per vierkante meter. Een appartement van 100 vierkante meter kost dus circa 1,7 miljoen pond, of bijna 2 miljoen euro. Maar net zoals op andere luxemarkten – zoals Knokke in België – is de vraag opmerkelijk groot, stelt Ghelamco vast. In de eerste drie weken werden meteen 16 van de 100 appartementen verkocht.

(jvdh)

Meer
Lees meer...