Musk geeft Dogecoin niet op en zoekt ontwikkelaars, rest van de cryptowereld wil dat hij stopt met tweeten

Tesla-CEO Elon Musk blijft zich moeien met de wereld van cryptomunten. Musk lanceerde een oproep aan crypto-ontwikkelaars die willen meewerken aan de ontplooiing van Dogecoin om zich aan te melden op GitHub of Reddit. De Zuid-Afrikaanse techmiljardair onderstreepte de satirische oorsprong van Dogecoin als motivatie voor het project. Of Musk serieus was of niet viel zoals gewoonlijk moeilijk af te lezen. Een groot deel van de cryptowereld begint zich dan ook openlijk tegen Musk te keren.

Waarom kiest Elon Musk voor het ondersteunen van Dogecoin, en niet andere munten zoals Ethereum, Cardano, Polkadot of anderen? ‘Doge heeft honden en memes, de rest niet’, antwoordde de Tesla- en SpaceX-baas doodleuk.

Musk kondigde in dezelfde tweetreeks aan dat hij samen met de ontwikkelaars van Dogecoin op zoek is naar crypto-ontwikkelaars die ideeën hebben om de mememunt te verbeteren. Wie denkt te kunnen bijdragen aan DOGE werd aangemoedigd om zich aan te melden op de subreddit van Dogecoin of een GitHub-pagina voor Dogecoin-ontwikkelaars.

Daarmee schoot de prijs van Dogecoin gisteren nog eens omhoog met zo’n tien procent volgens de tabellen van CoinMarketCap. Woensdagochtend stond DOGE nog steeds op zo’n 0,35 dollarcent, een 24 uurse stijging van 1,45 procent.

Dogecoin is qua marktkapitalisatie gisteren afgegleden naar de zevende plaats. Op dit moment is Ripple de zesde grootste cryptomunt ter wereld. Dogecoin behield die plaats nochtans verschillende weken en was zelfs enkele weken lang de vijfde grootste munt.

Musk-manie…

Of het nu gaat over Bitcoin, Tesla, SpaceX of grapmunten zoals Dogecoin; telkens wanneer Musk tweet over deze onderwerpen vinden er vrijwel altijd prijsschommelingen plaats. Voor vele crypto-investeerders is het ondertussen serieus welletjes geweest. Zij zijn de volatiliteit die het sociale mediagedrag van Musk met zich meebrengt grondig beu.

Vroeger hadden enkel beleggers van Tesla en SpaceX daar last van. Herinnert u zich nog toen Musk in mei 2020 tweette dat de aandelen van Tesla te hoog waren? De aandelen van de elektrische wagenmaker namen een stevige duik na die uitlating.

De druppel die de emmer deed overlopen voor de meeste cryptobeleggers was de aankondiging van Musk dat Tesla Bitcoin liet vallen als betalingsmiddel. De vervuilende manier waarop BTC op sommige plaatsen ontgonnen wordt, zou de hoofdreden zijn voor die beslissing. Daardoor zakte ‘s werelds grootste cryptomunt de laatste weken met ongeveer 40 procent nadat op 14 april de absolute piek van net geen 65.000 dollar werd gehaald.

Daarna gaf Musk ook aan dat Tesla zijn Bitcoin-reserves had gedumpt. Wat hij later dan weer ontkende. Allemaal extreem korte berichten (soms van één woord) die de markt destabiliseerden. Toen Musk werd gevraagd waarom Dogecoin wel de uitverkoren munt kon zijn, kwam hij op de proppen met een schamele uitleg over de mogelijke schaalvergroting van de grapmunt. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin ontkrachte even later fijntjes de beweringen van Musk in een paper die hij maandag publiceerde.

Ondertussen werkt Musk samen met zowel Bitcoinmijners en Dogecoin-ontwikkelaars, maar toch hebben de meeste beleggers het gevoel dat hij zich op elk moment opnieuw tegen één van de twee munten kan keren. Dogecoin-beleggers zijn ook nog niet vergeten dat Musk de handel in crypto een zwendel noemde op de Amerikaanse buis.

…of marktmanipulatie?

Musk wordt daarbij steeds vaker beschuldigd van marktmanipulatie. Het is namelijk algemeen geweten dat het grootste aandeel van de Dogecoin-munten in het bezit is van een kleine groep ‘walvissen’, ofwel personen die zoveel cryptomunten bezitten dat ze op hun eentje de koers van een munt kunnen beïnvloeden.

Het bezit van Dogecoin-munten door ‘walvissen’ steeg het voorbije jaar met 7.000 procent. Volgens sommigen is Musk zelfs de mysterieuze ‘megawalvis’ die 28 procent van alle Dogecoin-munten opkocht sinds april 2019. Dat portfolio zou 22 miljard dollar waard geweest zijn voor de crash na Musks tv-verschijning. Vandaag de dag is die astronomische verzameling mememunten nog steeds goed voor zo’n 12 miljard dollar.

(lb)

Lees ook: De cultus rond Elon Musk: hoog tijd dat we kritischer gaan nadenken over deze ‘Homo Zeus’, die ons van de ene hype naar de andere sleept

Meer
Lees meer...