Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) laat onderzoeken of een hyperloop haalbaar is in Vlaanderen. De theoretische reistijden: Antwerpen-Brussel in 6 minuten en Brussel-Amsterdam in 21 minuten.
Hyperloop? Een hyperloop is een transportsysteem dat mensen en goederen door luchtdrukbuizen vervoert. In de buizen, bovengronds en ondergronds, worden capsules of ‘pods’ in een vacuüm en met hoge snelheid tussen de verschillende connecties in het netwerk vervoerd. Teslabaas Elon Musk is al bijna tien jaar met het idee aan de slag. Virgin Hyperloop, een van de projecten van Richard Branson, voerde vorig jaar een succesvolle testrit uit.
Hoe snel? De snelheden lopen theoretisch op tot 1.000 kilometer per uur. Rekening houdend met hellingen en bochten is een maximumsnelheid van 500 kilometer per uur wellicht meer realistisch. Dat zou betekenen dat Antwerpen-Brussel in 6 minuten afgelegd zou worden en een ritje Brussel-Amsterdam Schiphol maar 21 minuten duurt.
Alleen in Vlaanderen? Nee, als de Vlaamse hyperloop er komt, zal dat passen in een Europees project, zegt Kris Neyens, van het logistiek kenniscentrum VIL in Het Laatste Nieuws. “Het idee is om in Europa een netwerk van zo’n 10.000 kilometer aan buizen tussen luchthavens en grote steden uit te bouwen.” VIL is door Crevits aangesteld als ‘hyperloop manager’ voor Vlaanderen om de mogelijkheden te onderzoeken.
De testinfrastructuur van het Vlaamse deel zal wellicht in samenspraak met Nederland en Frankrijk worden uitgebouwd. Een voor de hand liggend traject is immers Antwerpen-Brussel, als onderdeel van een grotere verbinding Amsterdam-Parijs. De bedoeling is dat de buizen zoveel mogelijk op bestaande beddingen van treinsporen en snelwegen gebouwd worden. Ruim een jaar geleden werden Nederlandse plannen gepresenteerd.
Welke reiservaring? Reizen in een hyperloop-pod zou qua ervaring een kruising zijn tussen reizen met de trein en reizen met het vliegtuig.
Voor wanneer? Een West-Europese hyperloop is niet voor meteen. Volgens Neyens is een datum van 2035 of 2040 realistisch.