Charlie Hebdo, het Franse satirische tijdschrift, provoceert met cartoons over de dood van Aylan, de Syrische driejarige peuter die stierf tijdens zijn oversteek naar Europa. “Twee kindermenu’s voor de prijs van een”, staat er naast het lichaam van Aylan te lezen. De reacties op sociale media zijn niet van de poes. De kritiek staat pal tegenover de kreet ‘Je suis Charlie’, die amper acht maanden geleden nog hét symbool was van vrije meningsuiting.
Aylan Kurdi, de driejarige Syrische peuter die begin deze maand overleed, heeft heel wat harten geraakt. Zijn lichaam spoelde aan op het strand van de Turkse badplaats Bodrum en al snel werd de foto van het peuterlichaam iconisch. De foto wordt door velen zelfs aangezien als het ultieme symbool van de vluchtelingencrisis.
Bienvenue aux migrants
Het satirische tijdschrift Charlie Hebdo drijft nu de spot met die foto. “Si près du but“, staat er te lezen boven de afbeelding. Daarnaast staat een reclamebord van McDonald’s met daarop: “Promo! 2 menus enfant pour le prix d’un.”
Bij Charlie Hebdo zijn ze er zo langzamerhand aardig bovenop zo te zien: Welkom aan de emigranten! Zo dichtbij… pic.twitter.com/niY3MvMatB
— Paul Lamens (@paull_nl) 14 september 2015
De cartoonisten van Charlie Hebdo pakken met nog een andere afbeelding uit in hun nieuwste editie. “La preuve que l’Europe est chrétienne” (Het bewijs dat Europa katholiek is), dat staat bovenaan te lezen. “Les chrétiens marchent sur les eaux, les enfants musulmans coulent“, zie je daaronder staan. Dat laatste wil zoveel zeggen als: “Christenen lopen op water, moslimkinderen verdrinken.”
Charlie Hebdo's new cover "Proof that Europe is Christian – Christians walk on water – Muslim kids drown" speechless pic.twitter.com/xsbZ5fjwNz
— Rim (@SimplyRim) 13 september 2015
#jesuisCharlie
De cartoons van Charlie Hebdo worden niet overal even positief ontvangen. Sommige mensen vinden de afbeeldingen compleet erover en vinden het gewoon beledigend en harteloos. “Te hard” en “misselijkmakend” klinkt het op Twitter.
Slechts acht maanden geleden werd de redactie van Charlie Hebdo, die niet vies is van spottende cartoons over moslims, het slachtoffer van een aanslag. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven. Overal ter wereld klonk het toen: Je suis Charlie.