De snelle uitbreiding van miningfaciliteiten in Noord-Amerika en de terugkeer van Chinese miners via overzeese hosting sites zijn twee belangrijke factoren die de mining-moeilijkheid zullen opdrijven, volgens professionals uit de industrie.
Eerst de uitleg. De moeilijkheidsgraad bij cryptomining is een metriek die beschrijft hoe – je raadde het – moeilijk het is om een blok te minen en beloningen te krijgen in Bitcoin.
- De moeilijkheidsgraad van het Bitcoin-netwerk wordt gemeten in hashes per seconde, afgekort met H/s. De hash is dus de meeteenheid van de rekenkracht van het Bitcoin-netwerk.
- Het miningproces bestaat uit een groot aantal hashing-pogingen, totdat een geldige hash is geproduceerd. Met andere woorden: een Bitcoin-miner moet een heleboel gegevens door een hash-functie halen om een hash te produceren, en hij is pas succesvol als een bepaalde hash-waarde is gegenereerd (een hash die begint met een bepaald aantal nullen).
- Daarom is de hashrate recht evenredig met de winstgevendheid van een miner of ‘mining pool’. Een hoger hash-percentage betekent dat de kans dat een blok wordt gedolven groter is en dat de miner dus een grotere kans heeft om de blokbeloning te ontvangen.
- Elke twee weken komt er een correctie op het Bitcoin-netwerk; dan stemt de moeilijkheidsgraad zich af op de beschikbare rekenkracht. Als de hashrate stijgt, dan zorgt het netwerk ervoor dat het moeilijker wordt om te minen.
- Een technische uitleg die bij sommigen de haren te berge doet rijzen, maar in essentie komt het erop neer dat de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, een systeem heeft bedacht dat miners een financiële prikkel geeft om hun apparaten aan te zetten en dus rekenkracht te leveren aan het netwerk.
- Dit zorgt ervoor dat het netwerk veilig wordt gehouden, zolang er genoeg te verdienen valt.
- Met ‘veilig’ wordt vooral bedoeld: bestand tegen cyberaanvallen.
- Dit zorgt ervoor dat het netwerk veilig wordt gehouden, zolang er genoeg te verdienen valt.
China
De moeilijkheidsgraad is voortdurend gedaald sinds de Chinese centrale overheid op 21 mei lokale autoriteiten opriep om Bitcoin-miningactiviteiten in het hele land stop te zetten. De laatste tweewekelijkse moeilijkheidsgraad op 17 juli is de vierde neerwaartse bijstelling sinds het verbod, weet cryptosite CoinDesk.
“Voor de eerste keer sinds China’s hashrate het licht uit deed, verwachten we dat de aanpassing van volgende week positief zal zijn, een stijging van ruwweg 1,75 procent,” volgens het in Seattle gevestigde miningbedrijf Luxor.
Zelfs voordat China hard optrad, waren grote Noord-Amerikaanse miningbedrijven zoals Marathon en Riot al bezig hun activiteiten uit te breiden vanwege de historische “bull run” van Bitcoin begin 2021, zegt Luxor-CEO Nick Hansen.
Noord-Amerika
“Terwijl we in die tijd de grote hashrate-daling over het hele netwerk zagen, waren andere miners ook nieuwe hardware aan het inzetten,” aldus Hansen. “Het werd gewoon overstemd door de problemen in China.”
Marathon zei dat het in mei een bindende intentieverklaring heeft afgesloten met de Amerikaanse hosting service provider Compute North om ongeveer 73.000 Bitcoin-miners te runnen in het datacenter van het hostingbedrijf in Texas. Het in Las Vegas gevestigde bedrijf beweerde dat zijn hashrate 10,37 EH/s (exahashes per seconde) zou bereiken nadat al zijn mijnbouwmachines volledig zijn ingezet.
“Ik verwacht een positieve moeilijkheidsaanpassing volgende maand, omdat de ontheemde mijnwerkers (uit China) inmiddels een nieuw thuis hebben gevonden en ze niet snel offline zullen gaan,” denkt Azam Roslan, senior verkoopmedewerker bij Wattum, een in New York gevestigd miningbedrijf dat hosting en miningbemiddelingsdiensten aanbiedt.
Het grootste deel van de groei die de mijnbouwmoeilijkheden de komende maanden zal opdrijven, zou nog steeds afkomstig zijn van de Noord-Amerikaanse miningbedrijven die hun expansie hebben gepland vóór het harde optreden van Peking vorig jaar of begin 2021, zegt Daniel Frumkin, onderzoeker bij het in Praag gevestigde mijnbouwbedrijf Slush Pool.
“De Chinese mijnbouwers die offline werden gedwongen tijdens de repressieboom en niet meteen capaciteit beschikbaar vonden, zullen waarschijnlijk meer dan drie maanden nodig hebben om weer online te komen, omdat ze in de meeste gevallen moeten meewerken aan het uitbouwen van meer infrastructuur,” zegt Frumkin.
Serieuze stijging
De positieve aanpassing zou het begin kunnen zijn van een serieuze stijging van de hashrate in het komende jaar.
“Ik denk dat we dat het minimumpunt in de moeilijkheidsgraad hebben bereikt en dat we nu gaan beginnen te groeien, tenzij er andere grote repressiemaatregelen zijn of de Bitcoinprijs verandert,” meent Hansen.
Dus terwijl Pekings hardhandig optreden tegen cryptomining een ramp kan zijn voor Chinese miners, kan het een meevaller zijn voor de miners in de rest van de wereld.
“We zijn nog ver verwijderd van waar we waren voor de Chinese repressie, maar ik denk dat de aanpassingen nog lange tijd positief zullen zijn,” zegt Frumkin.
Hansen verwacht dat over ongeveer 12 maanden de hashrate weer op het niveau van voor de Chinese crackdown zou komen, gebaseerd op de gemiddelde doorlooptijd om nieuwe miningfaciliteiten uit te bouwen om zowel nieuwe machines als die van de Chinese miners te herbergen. “Ik denk niet dat de positieve aanpassing slechts een toevalligheid is. We zullen een aanzienlijke groei zien en waarschijnlijk de “all-time high” van voor de “crackdown” overtreffen, gezien de hoeveelheid nieuwe capaciteit die wordt gebouwd,” besluit Hansen.
Lees ook:
- Wat gebeurt er nadat alle 21 miljoen Bitcoins zijn gemined?
- Wat is het verschil tussen “proof of work” en “proof of stake” cryptomunten?
(jvdh)