Als je denkt dat het leven in om het even welk Europees land ‘nog altijd’ beter is dan in een Derdewereldland, dan heb je het mis. Volgens de miserie-index staan maar liefst 7 Europese landen in de meest miserable 18, samengesteld door Business Insider.
Dat zijn voornamelijk Oost-Europese landen (Oekraïne, Kroatië Servië, Macedonië maar ook Oekraïne) en twee uit Zuid-Europa: Spanje en Griekenland. De miserie-index is een hersenpinsel van econoom Arthur Okun en houdt met twee dingen rekening: werkloosheid en inflatie. Met andere woorden: het meet hoe moeilijk het is om rond te komen in een maatschappij waar de kosten stijgen en mensen geen werk hebben.
Business Insider stelde een lijst van 18 ‘miserabele’ landen op, op basis van data uit het CIA World Factbook 2014. De onderste helft heeft een miserie-index tussen 20 en 30 procent, en vanaf de ’top-4′ swingt het de pan uit. Economotor deed eenzelfde oefening maar goot het in een grafiekje. Opvallend zijn de verschillen in de top-10: Brazilië, Rusland en Nigeria komen tevoorschijn.
Het verschil is waarschijnlijk te verklaren doordat Business Insider landen waarvan geen of enkel verouderde data beschikbaar was achterwege liet.
18. Tunesië – miserie-index: 20,1 procent
Ooit was Tunesië het succesverhaal van Noord-Afrika, maar niet vandaag: werkloosheid bedraagt 15 procent en de inflatie 4,9 procent. De regering staat voor de uitdaging bedrijven te overtuigen in Tunesië te investeren en tegelijk het budget onder controle te houden.
17. Jamaïca – miserie-index: 20,7 procent
Jamaïca heeft te maken met een hoge criminaliteitsgraad, deels gevoed door de hoge werkloosheidsgraad (13,6 procent). De regering moet uitgaven in bedwang houden om de schulden te kunnen betalen, maar heeft tegelijk geld nodig om criminaliteit te bestrijden en voorkomen. De inflatie bedraagt 7,1 procent.
16. Kroatië – miserie-index 20,8 procent
Volledig te danken aan de gigantische werkloosheidsgraad van 21 procent, want de inflatie is negatief. Het land is nooit helemaal hersteld van de economische crisis van 2008 en door regionale issues blijven ook bedrijven weg.
15. Oekraïne – miserie-index 20,9 procent
Zowel de economische crisis als de Russische annexatie van de Krim waren een opdoffer voor de Oekraïense economie. Hoewel de werkloosheidsgraad meevalt (8,8 procent), is de inflatie wel erg hoog: 12,1 procent.
14. Mongolië – miserie-index: 21,7 procent
Een gelijkaardige toestand in Mongolië als in Oekaïne: werkloosheid 8,8 procent,inflatie: 12,9 procent in de hand gewerkt door het financiële en fiscale beleid van de regering. Mongolische export is bovendien onzeker.
13. Egypte – miserie-index: 23,5 procent
Een werkloosheidsgraad van 13,4 procent en een inflatie van 10 procent, met dank aan de politieke instabiliteit van het land sinds 2010. Ook het toerisme en industrie raakten erdoor beschadigd.
12. Spanje – miserie-index: 24,1 procent
Helemaal te danken aan de werkloosheidsgraad van (slik!) 24,3 procent. Gelukkig voor de Spanjaarden is beterheid op komst: 2014 was het eerste volledige jaar met economische groei en de werkloosheid zakt aan het hoogste tempo ooit.
11. Griekenland – miserie-index: 25,5 procent
Griekenland is het grootste zorgenkindje van de eurozone: werkloosheid swingt er de pan uit (26,8 procent) en de regering kan de torenhoge schulden niet betalen. Nog meer besparen lijkt onmogelijk. De Griekse crisis heeft impact op de hele eurozone: investeerders zijn het vertrouwen verloren.
10. Iran – miserie-index: 26,1 procent
De inflatie is hier vooral hoog: 15,8 procent, al is een werkloosheid van 10,3 procent. Iran wordt dan ook getroffen door internationale economische sancties omdat ze tot dit jaar geen internationaal toezicht toelaten op hun nucleaire activiteiten.
9. Servië – miserie-index: 27,8 procent
Net als in de andere Oost-Europese landen is de werkloosheid hier erg hoog: 26,1 procent. De inflatie is bescheiden: 1,7 procent. De uitdagingen voor de overheden zijn niet mals: verouderende bevolking, corruptie, stijging in zorguitgaven, schulden en ook nog jobs creëeren.
8. Macedonië – miserie-index: 27,9 procent
Gelijkaardig verhaal: 28 procent werkloosheid, licht negatieve inflatie (-0,1 procent). Het land slaagt er in veel mindere mate dan de buurlanden in om buitenlandse investeerders aan te trekken, met dank aan zwakke regeringen en corruptie.
7. Zuid-Afrika – miserie-index: 31,1 procent
Werkloosheidsgraad van 25 procent en een inflatie van 6 procent. Zonder rekening te houden met de extreme ongelijkheid in het land, waardoor het voor de brede, arme en voornamelijk zwarte laag nog moeiijk is dan het lijkt. Bovendien vertraagt de economische groei.
6. Lesotho – miserie-index: 32 procent
32,1 procent werkloosheid en een inflatie van 3,9 procent. De regering is de belangrijkste werkgever met als lichtpuntje de groeiende diamantindustrie.
5. Yemen – miserie-index: 35,2 procent
Een land met lange inkomens dat te veel steunt op de terugvallende olie-industrie. Werkloosheid bedraagt 27 procent, inflatie 8,2 procent.
4. Argentinië – miserie-index: 44, 1 procent
Niet zozeer de werkloosheid speelt hier een rol (7,7 procent) maar wel de gigantische inflatie: 36,4 procent! Argentinië worstelt met een torenhoog en onhoudbaar fiscaal tekort en toegenomen drugsgeraleteerd geweld.
3. Djibouti – miserie-index: 62,9 procent
Hier komt het niet door de inflatie (2,9 procent), met dank aan de link met de dollar, maar wel door de werkloosheid: 60 procent! Keerzijde van de medaille: de munt staat kunstmatig hoog, en maakt het de regering moeilijk schulden af te betalen.
2. Syrië – miserie-index: 67,8 procent
Niet alleen om economische redenen is het leven in Syrië onhoudbaar maar het helpt niet: één op drie werkloos, inflatie van bijna 35 procent. Niet alleen zijn er internationale sancties, de economie is beschadigd door de burgeroorlog.
1. Maar nergens is het zo erg als in… Venezuela. Miserie-index: 70 pocent
Officieel is er geen oorlog, maar de inflatie is er wel 62,8 procent. Dalende olieprijzen, een recessie en het gaat van kwaad naar erger. De inflatie is er zo hoog dat een iPhone er bijna 48.000 dollar kost. Bron: Business Insider