Europa zal volgende drie jaar nog vijf miljoen vluchtelingen moeten opnemen

De Europese Commissie gaat ervan uit dat er de volgende drie jaar nog eens vijf miljoen vluchtelingen naar de EU-landen zullen komen die moeten worden “opgenomen”.  Dat  staat in een intern rapport waarvan de inhoud door medewerkers van de Commissie naar de Duitse krant Bild is gelekt. 

De Europese Commissie heeft die schatting gemaakt op basis van het aantal vluchtelingen die momenteel in Syrië en Noord-Irak op de loop zijn en/of al in vluchtelingenkampen daar zitten. Drie jaar is een gok: het is de tijd die volgens de Europese Commissie nodig is om “de probleemgebieden in het Midden Oosten via diplomatie te kalmeren” om zo “grotendeels de reden om weg te trekken naar Europa weg te nemen”.

De Europese Commissie is het uitvoerende orgaan van de Europese Unie. Ze is verantwoordelijk voor het indienen van wetsvoorstellen, het beheren van de EU-begroting, het handhaven van het EU-recht (in samenwerking met het Hof van Justitie), en het vertegenwoordigen van de EU op internationaal niveau.

De Europese regeringsleiders hebben vannacht afgesproken tijdens een speciale EU-top over de vluchtelingenproblematiek om een een miljard euro vrij te maken voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Het geld gaat onder meer naar het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Ook wordt er geïnvesteerd in vluchtelingenkampen in Jordanië, Libanon en Turkije, om de situatie daar te verbeteren.

Hotspots

De regeringsleiders spraken verder af dat er aanmeldcentra komen, zogenoemde hotspots, in Italië en Griekenland. Daar moeten de vluchtelingen zich laten registreren, waarna ze worden verdeeld over de Europese landen. De eerste hotspots moeten in november opengaan. Mogelijk komen er later meer hotspots, bijvoorbeeld in Bulgarije.

Chaos

Er komen strengere controles langs de buitengrenzen van de EU. “Er moet een einde komen aan de huidige chaos bij de buitengrenzen”, zei EU-president Tusk. “Het handhaven en bewaken van de grenzen is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is niet eerlijk om dat over te laten aan bijvoorbeeld Griekenland of Italië.”

De Duitse bondskanselier Merkel sprak na afloop van een belangrijke en zeer constructieve top. “Het is geen allesomvattend plan wat er ligt, maar we hebben belangrijke stappen gemaakt.”