In veel landen in het Midden-Oosten is gelijkheid tussen mannen en vrouwen nog altijd taboe. Zo ook in Iran, maar duizenden mannen hebben nu van een Facebook-campagne gebruik gemaakt om gelijke rechten voor hun echtgenotes te eisen. Ze maken foto’s en selfies waarop ze duidelijk maken dat ze hun partners al hun rechten willen teruggeven.
Er zijn genoeg verhalen die de aanleiding tot deze campagne geven, en die voor ons meestal onbegrijpelijk zijn. Niloufar Ardalan is de kapitein van de Iraanse vrouwenzaalvoetbalploeg. Ze moest vorige maand voor haar land een wedstrijd in Maleisië gaan spelen, maar ze was afwezig omdat ze volgens de Iraanse media van haar man niet mocht gaan. En wat het nog erger maakt: haar echtgenoot heeft volgens het Iraanse huwelijkscontract het recht zijn vrouw te verbieden om naar het buitenland te reizen. Hij mag ook beslissen waar de familie woont, of ze mag gaan werken en zelfs of ze hem kan vragen om te scheiden.
Gelukkig kunnen mannen ook beslissen om dit soort bepalingen uit het contract te schrappen, en het verhaal van Ardalan heeft duizenden mannen ertoe aangezet om via Facebook te laten blijken dat zij gelijke rechten voor hun vrouwen willen. De selfies en andere foto’s worden verzameld door Masih Alinejad, een Iraanse journaliste die nu in de VS woont. Zij maakte de Facebook-pagina ‘My Stealthy Freedom‘. De pagina bestaat al sinds vorig jaar en dient om de rechten van vrouwen in Iran onder de aandacht te brengen. Je ziet er veel foto’s van vrouwen die hun hoofddoek afnemen – nog een verplichting voor vrouwen wanneer ze het huis verlaten.
It’s Mens Turn
Alinejad keurt de foto’s eerst goed voor ze op de pagina verschijnen, maar intussen hebben ze allemaal samen al meer dan 100.000 likes verzameld. Nu krijgt ze al zo veel foto’s dat ze er twee per dag wil plaatsen om de campagne zo lang mogelijk te laten lopen. Ze noemt haar actie met de selfies van Iraanse mannen ‘It’s Mens Turn’. Volgens Alinejad tekenen veel vrouwen het huwelijkscontract zonder te weten dat de standaardtekst kan worden aangepast. Nochtans is ze er zeker van dat veel mannen in Iran het idee van gelijke rechten ondersteunen, hoewel het land politiek nog steeds erg conservatief is. Ze durft wel niet inschatten hoeveel procent van de Iraanse mannen haar project nu een warm hart toedragen.
Alle rechten teruggeven
Wat de campagne wel al meteen succesvoller maakt is het feit dat ze er aanvankelijk mannen enkel mee wou overtuigen om hun vrouwen het recht te geven om zonder hun toestemming naar het buitenland te mogen reizen. Maar de meeste mannen laten haar weten dat ze meteen alle rechten gelijk hebben gesteld. “Ik geef alle rechten terug … aan mijn levenspartner”, staat er op één van de bordjes te lezen. “Ik ben niet de eigenaar, maar de partner van mijn vrouw”, laat een andere man zien. “Als een mens ben ik beschaamd om deze rechten te hebben”, stelt nog eentje.