De classificatiestructuur van de Bourgogne met vaak lange appelatienamen en een veelheid aan specifieke aanduidingen is complex. Deze reisroute voor dummies houdt het liever simpel met enkele noodzakelijke geografische basisweetjes. De Bourgogne-streek ligt tussen de steden Dijon en Lyon langs de rivier de Saône. Boven Dijon ligt een stukje Chablis. Er heerst een landklimaat, geen winden vanuit de zee, dus droge zomers en koude winters.
Sinds Bart Van Loo kent iedereen ‘De Bourgondiërs’. Het boek dat je moet lezen als het gaat over de feestelijkheden, banketten en oorlogen in de middeleeuwen. De lat ligt dan ook hoog om ‘De Bourgognes’ te beschrijven als meten met deze bestseller. Eén ding is zeker, ‘De Bourgognes’ zijn zeker geschikt voor feestelijkheden en banketten, wellicht ook oorlogen, maar dat laten we graag achterwege.
In de Bourgogne liggen er van noord naar zuid 5 gebieden:
- Chablis
- Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Baune)
- Chalonnais
- 4Mâconnais
- Beaujolais
Deze trip leidt ons langs de Côte d’Or en de Mâcconais. Er is te veel te zien op korte tijd als je alles wil bezoeken, maar uiteraard geen nood. Frankrijk loopt nooit ver weg voor een short-trip in één van de andere gebieden.
Zodra je in de Bourgogne-streek de juiste afslag van de autostrade neemt, komende van Dijon, en op de wijnroute terechtkomt is er maar één gevoel: instant een blijheid. Hellingen vol druiven, mooie chateaus, de veelheid aan verschillende domeinen, de zogenaamde climats, overdaad… Ken je de Côte d’Or slechts uit de boeken en wijngidsen dan is de gedachte bij het eerste zicht op dit prachtige wijnlandschap: Waar bleef ik zo lang? Iedere wijnliefhebber moet hier passeren, ook al hebben de wijnen een aardig prijskaartje. The World Atlas of Wine beschrijft het zo: “Als Parijs het brein is van Frankrijk en Champagne haar ziel dan is Bourgogne haar maag.” En ja, de liefde gaat nog altijd door de maag. Een witte Bourgogne is vaak fris en fruitig. Mits rijping op hout krijg je een rijke en volle wijn met vanille en karamel toetsen.
Een prachtige fietsroute ontpopt zich tussen Côte de Nuits en Côte de Beaune langs Nuits Saint Georges. Ideaal om de witte klassiekers te ontdekken door af en toe te stoppen en lokaal de beste Chardonnay en Alligoté te degusteren. Een trip door de Bourgogne met de fietsbroek aan is een aanrader. Off the road bergop klimmen geeft je een direct zicht op de gronden waarop de wijnranken van deze volle witte wijnen staan. Grote percelen kalksteen worden afgewisseld met minder grove stenen en meer aarde in de ondergrond. Van Gevrey Chambertin, over Vougeot, via de berg van Corton, tot in Meursault kan je op zoek gaan naar de 31 Grand Crus en meer dan 600 Premier Crus waarvan de ene al beter is dan de ander. Voor wie lak heeft aan de grote namen kan zich zeker te goed doen aan de AOC wijnen.
Waar voor je geld
De berg van Corton, gelegen op het noordelijke punt van de Côte de Beaune, rolt zijn zacht glooiende wijngaarden uit over drie dorpen: Aloxe-Corton, Ladoix-Serrigny en Pernand-Vergelesses. In dit natuurlijke amfitheater groeit de witte Corton-Charlemagne. Dit is een absolute must see in de streek. Met een algemene blik kan gezegd worden dat Ladoix meer minerale wijnen voortbrengt, terwijl Meursault vol en rijk is. Puligny-Montrachet heeft een verfijnder karakter maar is zeker goed voor rijke Chardonnay. Een ding is zeker, hier ben je wat geld kwijt als je wil kopen. Prijzen schommelen tussen 30 à 40 euro als je een bepaald kaliber wil. Heb je minder geld uit te geven, ga dan in een wijnbar zitten om glas per glas te degusteren. Waar voor je geld!
Nu komen we toch nog eens terug op de Bourgondiërs. Eens aangekomen in Beaune is de ‘Hospices de Beaune’ niet te missen. Dit armenhospitaal werd opgericht in 1443 door Nicolas Rolin, de rechterhand van jawel, Filips de Goede. Te veel pronken zonder liefdadigheid, dat ging niet dacht deze politieke adviseur. Al heeft hij er ook wel de eeuwige roem voor zichzelf mee verworven. Vandaag organiseert men er nog steeds de jaarlijkse veiling van wijnen voor het goede doel.
De Chardonnay-streek
We zijn niet graag goedkoop, maar ondertussen raakt ons geld op in Beaune. Tijd om richting Mâcconais te trekken. Een stop in Cluny moet je er bijnemen voor de cultuur en het erfgoed. De monniken gemeenschap van Cluny heeft een hele omwenteling teweeg gebracht in de kerk rond het jaar 1000. Ze waren ook helemaal geënt op de wijnbouw, zoals zovele kloosters. Was het de spiritualiteit, was het de lichtinval in hun abdij of was het de overvloed aan wijnranken die hen zo belangrijk maakte?
De Mâconnais is het grootste gebied binnen de Bourgogne. Toch produceert ze minder dan andere gebieden. Door haar meer zuidelijke ligging heeft ze een milder klimaat. Chardonnay is dé druif in deze streek met de gekende namen Pouilly en Fuissé. Pouilly-Fuissé wijnen zijn elegante en complexe wijnen met aroma’s van mineralen, citrusvruchten, brioche en honing. Mits rijping proef je hout in de wijnen.
De appellaties in de Mâconnais kennen een eigen hiërarchie met de generieke appellaties: AOC Mâcon, AOC Mâcon Supérieur en AOC Mâcon Villages. Daarnaast heb je nog de appellaties: Pouilly-Fuissé, Pouilly-Vinzelles, Pouilly-Loché en Saint-Véran. Bij Pouilly-Fuissé kan het voorkomen, dat men de naam van de wijngaard toevoegt aan de appellatie-naam. De wijn onder de AOC Pouilly-Fuissé komt dan weer uit 5 dorpen: Pouilly, Fuissé, Solutré, Chaintré en Vergisson. Ingewikkeld? Je bent niet de enige die dat denkt maar Pouilly-Fuissé biedt wel fantastische wijnen voor scherpe prijzen. Ze concurreren vaak met de top Bourgognes hoewel je ze kan kopen voor de helft van de prijs. Voor 15 euro heb je al een topfles.
Go with the flow
Een mooie slaapplek in de streek is Chateau d’Igé. Van daaruit kan je heel wat wijndomeinen gaan ontdekken. Rond de rots van Solutré vind je de betere wijngaarden en heb je het mooiste zicht. De moedigen onder ons wagen zich aan de beklimming. Ze zijn hier minder commercieel ingesteld, dus even bellen voor je een bezoek brengt is niet onverstandig. Ben je een type dat zegt: go with the flow, dan kan je je hier volledig laten gaan. Verrassingen piepen om de hoek, wijnbouwers zijn trots op hun streek, druiven en wijnen, tot hun voetballers toe.
De nationale voetballer Antoine Griezmann is van deze streek en hij is er volgens de lokale handelaarster trots op. Hij komt jaarlijks terug. Het ijs is gebroken, het vertrouwen groeit en voor we het weten zijn we het volledige gamma aan het tasten bij de ‘madame’ van Domaine Fichet.