Alexandr Lukashenko heeft met 83,49% van de stemmen de verkiezingen in Wit-Rusland gewonnen. De laatste dictator van Europa kan daardoor beginnen aan zijn zesde termijn. Lukashenko is ook zijn 11-jarige zoon aan het klaarmaken om het roer over te nemen. Het idee is een dynastie van dictators naar Noord-Koreaans model. In Europa nota bene.
Dat Lukashenko de verkiezingen zou winnen stond vast. Hij is al sinds 1994 aan de macht en wordt de laatste dictator van Europa genoemd. Drie andere kandidaten kregen respectievelijk 4,4%, 3,3% en bijna 1,7% van de stemmen.
De oppositie in het land mocht óf niet meedoen óf besloot de verkiezingen te boycotten. De opkomst bedroeg bijna 87%. Vijf jaar geleden werden de protesten tegen de verkiezingsuitslag met harde hand neergeslagen. Lukashenko kreeg toen 80% van de stemmen. Niemand verwacht dat er deze keer rellen komen: in Wit-Rusland lijken ze zich te hebben neergelegd bij de dictatuur en wie dat niet doet gaat sowieso de gevangenis in.
Lukashenko's 11 year old son representing Belarus at the UN. pic.twitter.com/BMd6O4ZNPR
— Shaun Walker (@shaunwalker7) September 29, 2015
Svetlana
Svetlana Aleksijevitsj, die vorige week nog de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, zei dat ze niet ging stemmen: “We weten toch al wie er wint”. Vanuit het Westen lopen economische sancties tegen het land, wegens de slechte mensenrechtensituatie en het gebrek aan democratie. Maar die zijn eerder symbolisch.
Twee jaar geleden duwde Lukashenko er nog een wet door die Wit-Russen moet tegenhouden het internet te gebruiken, of ten minste buitenlandse sites te bezoeken. Eigenaars van internetcafés kunnen worden vervolgd als hun klanten buitenlandse sites bezoeken. Wit-Russen die hun vrienden internet laten gebruiken, worden persoonlijk verantwoordelijk gesteld.
Bovendien zijn alle commerciële online activiteiten enkel toegelaten via de domeinnaam Belarus. Lukashenko is uitermate gecharmeerd door de doeltreffendheid waarmee de Chinese autoriteiten het intern internetverkeer controleren. De dictator en zijn entourage zijn als de dood voor de impact van online activisme.
Kolya
En dan is er Nikolai, de 11-jarige zoon van Lukashenko. Tot ieders verbazing zat die naast zijn vader op de jongste VN-top in New York. Nikolai is de zoon van Irina Abelskaya, Lukashenko’s voormalige persoonlijke arts en maîtresse. Hij heeft ook twee zonen van zijn echtgenote, maar die tellen niet mee voor de dictator.
Nikolai of “Kolya” zoals ze hem in Wit-Rusland noemen, wordt al sinds zijn vierde klaargestoomd tot opvolger. Hij verscheen toen aan de zijde van zijn vader, in uniform, op de jaarlijkse militaire parade van het regime. Sindsdien neemt Lukashenko Nikolai overal mee naar toe. Toen hij zeven was had hij al de paus, Hugo Chavez en de Russische premier Dmitry Medvedev, die hem een gouden pistool cadeau deed, al ontmoet. Vorige week gingen Barack en Michelle Obama nog met hen op de foto. Breed glimlachend overigens.
Volgens de Wit-Russische grondwet moet een president minstens 35 jaar oud zijn. Volgens waarnemers wordt Nikolai vooral gebruikt door Lukashenko om de boodschap te geven dat hij niet van plan is om snel op te stappen, integendeel.