Vitamine D verkleint niet alleen kans dat je verkouden wordt – maar helpt ook tegen hoe lang en hoe hard je ziek wordt

Na anderhalf jaar mondmaskers dragen, sociale afstand nemen en handen desinfecteren, is de verkoudheid terug van weggeweest. Gelukkig is er misschien een manier om de duur en de ernst van een verkoudheid te verminderen: vitamine D-supplementen.

Om te beginnen: ondanks wat de meeste mensen geloven, loop je een verkoudheid niet op door tocht of een beetje in de kou te staan. De reden waarom we in de winter vaker verkouden worden is omdat we meer tijd binnenshuis doorbrengen. Er zijn meer verkoudheden in de winter wanneer het vitamine D-gehalte het laagst is, en minder verkoudheden in de zomer, wanneer het vitamine D-gehalte het hoogst is. Vitamine D-spiegels kunnen dus wel degelijk het risico op verkoudheid beïnvloeden.

Niet genoeg zon

We halen het grootste deel van onze vitamine D uit zonnestralen (80%-100%) en slechts een kleine hoeveelheid uit onze voeding. Voor mensen die op breedtegraden boven de 30 graden wonen, zoals wij, is er een hoger risico op een laag vitamine D-gehalte (vitamine D-tekort) in de winter. Mensen die het grootste deel van hun tijd binnenshuis doorbrengen, of met hun huid bedekt, lopen ook een hoger risico op vitamine D-tekort.

In de Lage Landen zijn de zonnestralen tussen oktober en maart te zwak om voldoende vitamine D te leveren. Dit betekent dat van oktober tot maart het vitamine D-gehalte van mensen waarschijnlijk zal dalen. Meer dan de helft van de Belgische bevolking wordt zo geacht in de winter onvoldoende vitamine D te hebben.

36% minder lang ziek en 15% minder erg

Eerdere onderzoeken toonden dat vitamine D het risico op verkoudheid en andere luchtweginfecties beïnvloedt . Mensen met een lager vitamine D-gehalte hebben meer kans op een verkoudheid en mensen die vitamine D hebben gesupplementeerd, hebben minder kans op een verkoudheid.

Het nieuwe onderzoek laat ook zien dat vitamine D-supplementen de ernst en duur van een verkoudheid vermindert. De onderzoekers ontdekten dat vitamine D-supplementen het aantal dagen dat iemand verkouden was met 36% verminderde. Het verminderde ook de ernst van symptomen van verkoudheid met 15%.

Volgens de studie is het raadzaam om in deze periode dagelijks een vitamine D-supplement van 10 microgram in te nemen (deze waarde wordt soms weergegeven als 400 IE op het etiket). Als je helemaal geen zonlicht krijgt, of je hebt vanaf oktober geen vitamine D meer gesuppleerd, dan kan het zijn dat je vier weken lang 25 microgram (1.000 IE) vitamine D moet slikken om je vitamine D weer op een gezond niveau te brengen.

(kg)

Meer
Lees meer...