Er zijn nieuwe documenten opgedoken die aantonen dat de drones van het Amerikaanse leger, die in Jemen, Somalië en Afghanistan jagen op terroristen, immens veel burgerslachtoffers maken. Volgens de gelekte documenten maskeert de regering van president Barack Obama die cijfers, door ongeïdentificeerde lichamen te bestempelen als ‘vijanden’. De klokkenluider die de documenten aan digitaal magazine The Intercept bezorgde wil anoniem blijven, maar zou werken voor de Amerikaanse geheime diensten.
Het Amerikaanse droneprogramma staat serieus onder vuur, net de dag dat de Amerikaanse regering aankondigt dat de missie in Afghanistan wordt verlengd. Een tot nu toe nog anonieme klokkenluider brengt via Amerikaanse onderzoekswebsite The Intercept documenten naar buiten die aantonen dat de het Amerikaanse leger in Jemen, Somalië en Afghanistan heel wat onschuldige burgers heeft gedood met drones.
In de documenten, die de naam The Drone Papers dragen, staat te lezen dat de regering van Obama regelmatig maskeert dat er burgerdoden vallen bij aanvallen door drones. Dat doen ze door te claimen dat de ongeïdentificeerde doden ook vijanden waren, terwijl dat eigenlijk niet zo is. De doden die daarbij vallen, zijn vaak burgers die geen doelwit waren.
Tijdens operatie Haymaker, de militaire operatie in Afghanistan die vijf maanden duurde, zou zelfs 90 procent van de slachtoffers door luchtaanvallen eigenlijk onschuldig zijn. Tussen begin 2012 en februari 2013 vielen in Afghanistan zelfs 200 doden door drone-aanvallen en slechts 35 daarvan stonden op de lijst van verdachte personen.
Uit de documenten blijkt bovendien ook dat de drones geen explosieven afvuren op personen, maar wel op de coördinaten van sim-kaarten van bepaalde personen. Als de Amerikanen de sim-kaart van iemand vinden, gaan ze ervan uit dat die persoon ook op dezelfde plek is. De drone stuurt dan explosieven naar de plek van de sim-kaart. Die techniek was nog niet bekend.
Van slechte timing gesproken
Het Witte Huis wil nog niet reageren op de leak. “We geven geen commentaar op geclassificeerde stukken”, zegt een woordvoerder van het Witte Huis. Ook president Obama zelf heeft nog niet gecommuniceerd naar de pers. Het nieuws dat Amerika toch hun missie in Afghanistan zal verlengen, sloeg al in als een bom. Obama beloofde nochtans dat bij het einde van zijn ambtstermijn, in januari 2017, alle troepen terug zouden keren. Na 2016 zullen nu toch nog 5.500 troepen in het land blijven.
Mensenrechtenbeweging Amnesty International heeft wel al gereageerd dat ze een onafhankelijk onderzoek eisen naar de drone-activiteiten van de Amerikaanse regering. “De gelekte documenten doen ons serieus zorgen maken over de manier waarop de Verenigde Staten omgaat met het internationaal recht”, reageert Naureen Shah, topvrouw bij de Amerikaanse afdeling van Amnesty International, in een persbericht. “Deze documenten bewijzen voor ons dat Obama het Bush-regime, waarin de wereld wordt gezien als een immens slagveld, gewoon doorzet.”
There’s never been a major leak of documents relating to the U.S. drone program. Until now. https://t.co/IPnqTDv5Ou https://t.co/Opnqg0iqCb
— The Intercept (@the_intercept) 15 oktober 2015