Cryptomunt LUNA schiet 25 procent hoger: waarom het netwerk erachter zo beloftevol is

LUNA, token van de snelgroeiende Terra-blockchain, is in de afgelopen 24 uur met meer dan 25 procent gestegen. Wat maakt het netwerk zo speciaal?

De cryptomunt wordt momenteel verhandeld aan 101,65 dollar, een significante prestatie gezien het feit dat ze op maandag nog rond de 77 dollar koerste. De huidige prijs doet LUNA haar haar all-time high (103,34 dollar) benaderen, die werd opgetekend december laatstleden.

Vanwaar de plotse groei? Volgens cryptonieuwssite Decrypt heeft dit voornamelijk te maken met de gestage opkomst van de UST, een stablecoin op de Terra-blockchain. Een andere cryptomunt op hetzelfde netwerk, dus.

Stablecoin

Stablecoins zouden in theorie klassieke valuta, zoals de euro of, in dit geval, de dollar, als onderpand moeten hebben. In de praktijk is dit echter vaak niet het geval.

Waar de markt de prijs van een “gewone” cryptomunt bepaalt, worden er bij een stablecoin extra garanties ingebouwd rond de stabiliteit van de munt. Op die manier moet een stablecoin aantrekkelijker zijn om mee te betalen. Met stablecoins als betaalmiddel kun je ook toegang krijgen tot de cryptomarkt die helemaal geen banden meer heeft met de traditionele financiële wereld: DeFi (Decentralized Finance).

UST is echter een gedecentraliseerde algoritmische stablecoin, wat betekent dat de digitale munt geen één-op-één-ondersteuning heeft met echte Amerikaanse dollars, weet de cryptonieuwssite BTCDirect. In plaats daarvan gebruikt het die andere munt op de Terra-blockchain, LUNA, als algoritmische stabilisatiemethode. Hoe werkt dit?

“Iedereen kan een UST-munt slaan door hun Luna-token in te wisselen”, aldus nog BTCDirect. “Dit komt erop neer dat het verbranden van 1 dollar aan LUNA 1 dollar aan UST zal creëren.” Ook in omgekeerde richting werkt dit: 1 dollar aan UST wordt verbrand om 1 dollar aan LUNA te creëren.

Dit vrij ingenieuze mechanisme zorgt ervoor dat het lot van de twee munten met elkaar verbonden is: het succes van LUNA is afhankelijk van het gebruik van UST. “Hoe meer UST er wordt geslagen, hoe meer LUNA moet worden verbrand, waardoor er minder aanbod is”, klinkt het nog. En een kleiner aanbod leidt, volgens de klassieke economische theorie, onvermijdelijk tot een prijsstijging.

Staking

LUNA fungeert ook als governance-token: dat betekent dat houders de mogelijkheid hebben om te stemmen en voorstellen kunnen doen over hoe het protocol verbeterd kan worden.

Daarnaast is LUNA zojuist ook de meest gestakete cryptomunt geworden, volgens gegevens van de site Staking Rewards. Staking is het proces van het tijdelijk bevriezen van een cryptomunt door ze op te sluiten in een protocol. Verleidelijk aan staking is dat er een regelmatige beloning verdiend wordt; het is vergelijkbaar met een som geld op een spaarboekje met een hoge rente parkeren.

Zo levert staken op Terra momenteel iets meer dan 6,13 procent op, terwijl staken op de Solana en Ethereum-blockchains respectievelijk 5,8 procent en 4,8 procent opbrengt.

DeFi

Voorts is Terra nu, dankzij de opkomst van LUNA en een hele reeks nieuwe toepassingen, het op één na grootste DeFi-ecosysteem in de cryptowereld, na Ethereum.

Het is momenteel goed voor meer dan 28 miljard dollar en iets meer dan 11 procent van het DeFi-marktaandeel, volgens datasite DeFi Llama. Omgekeerd gaat er meer dan 143 miljard dollar rond in de verschillende DeFi-protocollen op het Ethereum-netwerk.

Daarbovenop werkt Terra met een proof of stake-model, waarbij validators transacties verifiëren op basis van het aantal munten dat zij bezitten. Voorstanders van dit model zeggen dat het aanzienlijk minder energie-intensief is dan andere modellen (zoals proof of work-mining) en minder impact heeft op het milieu.

Al deze factoren maken van Terra een beloftevol netwerk, en zorgen ervoor dat LUNA momenteel de wind in de zeilen heeft.

(ns)

Meer
Lees meer...