Dromen mag, maar tenzij je de lotto wint, zal je deze iconische Bourgondische wijnen waarschijnlijk nooit proeven

Of het nu een rode Pinot Noir of een witte Chardonnay is, de onfortuinlijke waarheid is dat de meesten van ons nooit veel van de beste wijnen van Bourgondië zullen tegenkomen, laat staan ​​proeven. Deze wijnen belanden doorgaans alleen in de kelders van steenrijke verzamelaars of van restaurants met Michelin-sterren. Mocht je ooit EuroMillions winnen dan zijn hier vijf van de meest iconische vlaggenschipwijnen die je wil proberen.

Domaine de la Romanée-Conti

Domaine de la Romanée-Conti, “DRC” onder de kenners, is uniek in zijn eeuwenlange heerschappij als het meest heilige wijnlandgoed in Bourgondië. Ooit eigendom van prins Louis François de Bourbon-Conti, een neef van koning Lodewijk XV van Frankrijk, vertegenwoordigen elk van de grand cru-wijngaarden van DRC een iconisch climat, wijngaarden met een buitengewone samensmelting van optimale kalksteenbodems, blootstelling aan de zon en microklimaat.

Prijs van deze zes flessen uit 2007? 42.000 euro.

De gelijknamige wijngaard, de Grand Cru La Romanée-Conti, is het kroonjuweel van DRC. La Romanée-Conti, een monopool van 4,5 hectare verborgen achter stenen muren en volledig beplant met Pinot Noir uit 1947, produceert jaarlijks minder dan 6.000 flessen. In 2018 braken twee flessen Romanée-Conti uit 1945 wereldrecords voor de duurste wijnen die ooit een veiling werden verkocht, respectievelijk 558.000 en 496.000 dollar.

De wijnstokken van La Romanée-Conti zijn zo kostbaar dat ze in 2010 het doelwit waren van een Hollywood-waardig afpersingscomplot toen gedreigd werd ze te vergiftigen tenzij het landgoed een losgeld van 1 miljoen euro betaalde.

Domaine Leroy

Domaine Leroy is misschien wel de enige uitdager van de stratosferische prijsstelling en reputatie die door DRC wordt geboden, en het deelt een gecompliceerde geschiedenis en mede-eigendom met zijn legendarische rivaal. Oprichter Lalou Bize-Leroy is voormalig mededirecteur en huidige aandeelhouder van 25 procent van Domaine de la Romanée-Conti. Domaine Leroy, los van Bize-Leroy’s familieonderhandelingsbedrijf, Maison Leroy, floreerde in de vroege jaren 1990 nadat Bize-Leroy uit de raad van bestuur van de DRC werd weggestemd.

Dit kistje met drie flessen Musigny Grand Cru van 2013: 135.000 euro.

Domaine Leroy wordt volledig geteeld volgens biodynamische principes en heeft enkele van de laagste opbrengsten in Bourgondië (meestal rond de 16 hl/ha). Domaine Leroy produceert jaarlijks minder dan 7.200 flessen in bijna 30 wijngaarden in de Côte de Beaune en Côte de Nuits.

Liefhebbers van Bourgondië zouden het moeilijk hebben om te verklaren welke van de acht grand crus Pinot Noir van Domaine Leroy het meest iconisch is, maar veilinggegevens geven aan dat het de Musigny Grand Cru van het landgoed is. In 2021 werden drie flessen Domaine Leroy Musigny, onderdeel van slechts 618 flessen geproduceerd in 2013, verkocht voor bijna 45.000 euro per fles.

Domaine Leflaive

De roots van de familie Leflaive in Puligny-Montrachet gaan terug tot 1717. In de tweede helft van de 20e eeuw was Domaine Leflaive stevig verankerd als een toonaangevende producent van Chardonnay in Bourgondië. In de afgelopen decennia wordt de superioriteit van het domein vaak toegeschreven aan de visie van Anne-Claude Leflaive, die het landgoed in 1990 overnam en een uitgesproken en vroege voorstander was van biodynamische wijnbouw. Ze overleed in 2015.

Reken op tussen 10.000 en 20.000 euro per fles, naargelang het jaar.

De rijk geconcentreerde maar ademloos zuivere, gebeitelde wijnen die ze produceerde, blijven de stijl van Domaine Leflaive belichamen in handen van Anne-Claudes opvolger Brice de la Morandière, haar neefje. Het meest vereerd is Leflaives uitzonderlijk zeldzame en leeftijdswaardige Le Montrachet Grand Cru, afkomstig van een klein perceel van iets meer dan 780 vierkante meter. Vanwege de licht verhoogde beschikbaarheid wordt de Chevalier-Montrachet Grand Cru van het domein tegenwoordig vaak beschouwd als zijn vlaggenschipwijn.

Georges Roumier

Misschien meer dan waar dan ook in de Bourgogne, benadrukken de wijnen van Chambolle-Musigny de sensualiteit en sappigheid van Pinot Noir. Ongetwijfeld de meest gevierde producent in Chambolle is Domaine Georges Roumier, vooral bekend om zijn jaarlijkse productie van slechts 300 flessen Grand Cru Musigny, afkomstig van een stuk van een kwart hectare van de legendarische wijngaard. Omdat ze qua schaarste en vraag steeds meer wedijveren met wijnen uit de DRC of van Domaine Leroy, volgen de prijzen. In 2020 ging een magnum van 1990 Georges Roumier Musigny voor meer dan 50.000 euro op een veiling.

De rode wijnen van Roumier worden – naar we horen zeggen – gekenmerkt door “een verleidelijkheid van fruit en een rijke concentratie gekenmerkt door een ongewoon gespierde, zelfs pezige lichaamsbouw” die ongebruikelijk is voor Chambolle en die bijzonder goed leent voor lange rijping in de kelder. Iets toegankelijker dan de Musigny zijn de Bonnes-Mares Grand Cru en Les Amoureuses Premier Cru van de producent, twee andere zeer gewilde wijnen.

Domaine Armand Rousseau

De veelgeprezen wijnen van Armand Rousseau uit Gevrey-Chambertin, met name die uit de grand cru-wijngaarden Chambertin en Clos de Bèze, staan bekend om hun “truffelaroma, bloemig parfum en sublieme, getextureerde aantrekkingskracht”. Vergeleken met Bourgondische producenten van vergelijkbaar kaliber die hun wijnen alleen verkopen volgens strikte toewijzingen, worden de wijnen van Rousseau in grotere hoeveelheden aangeboden aan consumenten op de kleinhandelsmarkt. Huidige jaargangen van het vlaggenschip Grand Cru Chambertin, bijvoorbeeld, afkomstig van een perceel dat meer dan zes hectare beslaat, zijn direct verkrijgbaar bij online retailers. Voor 2.500 euro per fles zijn ze voor de meesten nog steeds een weelderige extravagantie, maar een echt koopje in vergelijking met de vier hierboven aangehaalde kleppers.

(jvdh)

Meer
Lees meer...