Apple krijgt alweer zijn tiende boete en moet nu in totaal 45 miljoen euro betalen aan de Nederlandse mededingingsautoriteit

Apple gaat alweer een boete ontvangen van de Nederlandse mededingingsautoriteit (ACM), ondanks nieuwe pogingen om te voldoen aan de wetten omtrent betalingen in de App Store. Het technologiebedrijf moet daardoor in totaal 45 miljoen euro betalen.

Omdat de technologiereus nog steeds niet voldoende concurrerende betaalmethoden voor datingapps in Nederland toestaat, krijgt het bedrijf alweer zijn tiende boete. Wekelijks moet het bedrijf een boete van 5 miljoen euro betalen, zolang het niet beantwoordt aan de eisen van het ACM.

Apple verplicht zijn ontwikkelaars om zijn betaalsysteem te gebruiken en vraagt daarbij commissies van 15 tot 30 procent van elke betaling. In 2019 startte het ACM een onderzoek naar de praktijken van het bedrijf uit Californië en concludeerde dat het misbruik maakt van haar marktdominantie.

Vorige week heeft Apple echter een nieuw voorstel ingediend om te voldoen aan de eisen van de mededingingsautoriteit. Het ACM was hier echter niet tevreden mee en legde het technologiebedrijf een tiende boete op.

Datingapps

Op 24 december 2021 maakte de ACM bekend dat Apple niet voldeed aan de eisen betreffende betaalsystemen bij datingapps. De apps konden namelijk niet gebruikmaken van alternatieve betaalsystemen, naast dat van Apple zelf. Hierdoor waren ze verplicht om tussen de 15 tot 30 procent van de inkomsten die ze maakten via de app af te staan aan het bedrijf in Cupertino. Apple beargumenteerde dat deze hoge percentages nodig waren om de infrastructuur van de App Store te onderhouden en om een kwaliteitsgarantie te kunnen geven.

Digital Markets Act

Apple komt steeds verder onder druk te staan in de Europese Unie. Vorige week kwamen de Europese Commissie, EU-regeringen en wetgevers overeen dat het bedrijf zijn App Store vanaf oktober moet openen voor externe betaalsystemen. De Digital Markets Act (DMA) stelt regels vast voor bedrijven die de toegang tot gegevens en platforms – zoals de App Store – beheren. De act verbiedt bedrijven om hun eigen diensten te prefereren boven die van concurrenten.

“Wat we willen is simpel: eerlijke markten, ook in digitale vorm. Grote poortwachters hebben bedrijven en consumenten verhinderd om te profiteren van concurrerende digitale markten”, aldus EU-antitrustchef Margrethe Vestager in een verklaring. 

Bedrijven riskeren forse boetes van 10 procent van hun jaarlijkse wereldwijde omzet voor het overtreden van de regels.

(am)

Meer
Lees meer...