Kwam de eerste wijn uit China?

Wie maakte de eerste wijn? Het is voorlopig nog een niet te beantwoorden vraag. Historici en archeologen zijn nog steeds, soms letterlijk, aan het graven naar het antwoord. Het boek Amber Shine en Black Dragon Pearls: The History of Chinese Wine Culture suggereert dat het misschien China was waar wijn ontstond.

Wat we in elk geval steeds meer ontdekken is dat de wereld in het Neolithicum, de prehistorische periode waarin stenen werktuigen werden gebruikt en die ca. 11.000 v.Chr. begon en duurde tot de bronstijd groter en meer met elkaar verbonden was dan we dachten: zelfs in de prehistorie wisselden wijnmakers waarschijnlijk van tips en knowhow van de Zwarte Zee tot de Gele Rivier.

Prof. Peter Kupfer van de Universiteit van Mainz publiceerde vorig jaar een uitgebreide geschiedenis van Chinese wijncultuur (zijn uitgebreide samenvatting kan online in het Engels worden gelezen). Kupfer werd vooral geïnspireerd door de ontdekking van de 9.000 jaar oude en tot nu toe vroegste alcoholische drank van de mensheid op de archeologische vindplaats Jiahu. Die vondst omvatte ongeveer 110 druivenpitten, en het brouwsel was hoogstwaarschijnlijk een gisting van wilde druiven. Op basis van die en andere ontdekkingen, stelt Kupfer dat China’s vroege alcoholexpertise werd uitgewisseld met andere regio’s zoals het huidige Midden-Oosten en de Kaukasus – een andere oude wijnstreek – en vervolgens met het hele Euraziatische continent.

Merkwaardige overeenkomsten

Kupfer gelooft dat er een vroege uitwisseling van ideeën en technologieën moet zijn geweest tussen verschillende prehistorische groepen, inclusief de kunst van het fermenteren. En er zijn merkwaardige overeenkomsten in artefacten om dat te ondersteunen. Speciale soorten keramische vaten die worden gebruikt voor het produceren, bewaren of serveren van alcoholische dranken werden overal op het Euraziatische continent gevonden en die lijken verbazingwekkend veel op elkaar in vorm en decoratie.

Hoewel Vitis vinifera – de soort waar we nu wijn van maken – waarschijnlijk uit het westen is meegebracht, heeft China vele inheemse druivensoorten. Kupfer citeert fantastisch klinkende oude Taoïstische op wijn gebaseerde elixers met namen als “juwelennectar”. Sommige oude Chinese concepten zijn zelfs herkenbaar in de huidige wijnfilosofieën: neo-confucianistische en kosmologische concepten zoals qi en de vijf elementen werden beschouwd als invloeden in het verbouwen en maken van gefermenteerde dranken, enigszins zoals terroir dat nu is.

(kg)

Meer
Lees meer...