Een nieuwe mysterieuze vorm van hepatitis is aan een opmars bezig. De ziekte is al aangetroffen in elf landen, waaronder België. Opvallend: de ziekte komt niet overeen met een van de vijf bestaande virusvarianten en treft alleen (zeer jonge) kinderen.
Hepatitis is geen goedaardige ziekte: het is een acute of chronische ontsteking van de lever, meestal van virale oorsprong, maar het kan ook worden veroorzaakt door bepaalde geneesmiddelen en alcoholgebruik. Een levertransplantatie is soms noodzakelijk om sterfte te voorkomen.
Ziekte aangetroffen in elf landen
Tot nu bestaan er vijf virusvarianten (A, B, C, D en E). In zeer zeldzame gevallen wordt soms een onbekende variant ontdekt, maar dan gaat het meestal om een handjevol patiënten. Dat meldt de Britse volksgezondheidsdienst Health Security Agency.
Om die reden springt de huidige infectiegolf, die eind maart aan kracht heeft gewonnen, zo in het oog. Volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie is het aantal besmettingen met de nieuwe variant in het Verenigd Koninkrijk opgelopen tot 114.
De infectie heeft zich in een paar weken tijd over 11 landen verspreid, waarbij ongeveer 170 mensen een besmettingen hebben opgelopen, van Roemenië tot Ierland. In ons land werd zaterdagavond de eerste besmetting ontdekt. Opvallend: deze mysterieuze vorm van hepatitis heeft tot nu toe alleen kinderen getroffen. Alle patiënten zijn tussen 1 maand en 16 jaar oud, weet RTBF.
Jonger dan 10 jaar
Het merendeel van de besmettingen werd vastgesteld bij kinderen jongeren dan 10 jaar, waarvan velen zelfs jonger dan 5 jaar, blijkt uit cijfers van de Britse gezondheidsdiensten. De overgrote meerderheid was voorheen gezond, en allen testten negatief op de vijf traditionele virusvarianten. Voordat de kinderen tekenen van ernstige hepatitis vertoonden, hadden zij symptomen als geelzucht, diarree, braken en buikpijn. In 10 procent van de gevallen – 17 kinderen – was de ziekte zo ernstig dat de jonge patiënten een levertransplantatie nodig hadden.
Aikaterini Mougkou, een deskundige op het gebied van antimicrobiële resistentie bij het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), zei dat de gevallen “echt verontrustend” waren omdat er andere kinderen met milde klachten kunnen zijn bij wie de symptomen niet te traceren zijn. “Omdat we de oorzaak niet kennen, weten we niet wat de overdrachtsroute is en hoe we het kunnen voorkomen en behandelen.”
Een adenovirus
Hepatitis zou zeldzaam moeten zijn bij kinderen, vooral op zo’n jonge leeftijd. Verschillende theorieën werden inmiddels al ontkracht. Zo wordt deze vreemde ziekte niet veroorzaakt door een geneesmiddel die paracetamol bevat, dat in hoge doses wel degelijk schadelijk kan zijn voor de lever. Evenmin kon een verband worden gelegd met de coronavaccins; veel van de besmette kinderen waren niet oud genoeg om te worden ingeënt.
De “hoofdverdachte” blijft een adenovirusachtig micro-organisme. Een adenovirus is een virus dat luchtweginfecties veroorzaakt. De belangrijkste theorie is dat het een combinatie is van een normaal adenovirus en een andere factor die het gevaarlijker heeft gemaakt.
Er wordt ook opgemerkt dat jonge kinderen door de strenge lockdownmaatregelen van de afgelopen jaren hun immuunsysteem niet optimaal hebben kunnen ontwikkelen, waardoor ze niet de gebruikelijke immuniteit tegen de adenovirussen hebben opgebouwd.
(ns)(jvdh)