Kellogg’s daagt Britse overheid voor de rechter

Cornflakesproducent Kellogg’s daagt de Britse overheid voor de rechter. Dat doet het bedrijf naar aanleiding van nieuwe regels die vele van z’n producten uit prominente plaatsen in winkelrekken zou halen. Dat bericht de BBC.

In oktober gaan in het Verenigd Koninkrijk nieuwe gezondheidsregels van kracht die de promotie van voedsel en drank met een hoog ver-, zout- suikergehalte moeten beperken.

“7 procent van gemiddelde dagelijkse toegevoegde suikerinname van kinderen”

Vele ontbijtgranen van het merk Kellogg’s vallen onder die regels. Maar daar is het bedrijf het niet mee eens. Het is volgens Kellogg’s niet alleen de voeding die het verkoopt die in rekening moet worden gebracht bij het bepalen of ontbijtgranen al dan niet gezond zijn.

“Wij zijn van mening dat de formule die door de regering wordt gebruikt om de voedingswaarde van ontbijtgranen te meten, verkeerd is en niet legaal wordt toegepast. De formule meet ontbijtgranen droog, terwijl ze bijna altijd met melk worden gegeten”, zegt Chris Silcock, algemeen directeur van Kellogg’s in het VK, aan de BBC.

“Dit alles is van belang omdat, tenzij je rekening houdt met de voedingselementen die worden toegevoegd wanneer granen met melk worden gegeten, de volledige voedingswaarde van de maaltijd niet wordt gemeten.”

Kellogg’s zegt dat uit onafhankelijke marktdata blijkt dat ontbijtgranen in 92 procent van de gevallen wordt gegeten met melk of yoghurt.

Toch zouden ontbijtgranen een grote impact hebben op de inname van voedingsstoffen van kinderen, volgens de Britse overheid. “Ze dragen 7 procent bij aan de gemiddelde dagelijkse toegevoegde suikerinname van kinderen, een aanzienlijke hoeveelheid”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg aan de BBC.

“Het beperken van de promotie van en reclame voor minder gezonde voedingsmiddelen is een belangrijk onderdeel van de regeringsoverschrijdende strategie om obesitas bij kinderen tegen 2030 te halveren, schadelijke ziekten te voorkomen en de gezonde levensverwachting te verbeteren, zodat we de gezondheid in de hele natie kunnen blijven verbeteren.”

1.400 ontslagen

Kellogg’s kwam eind vorig jaar ook in opspraak toen het 1.400 werknemers had ontslagen in de Verenigde Staten. De werknemers waren al twee maanden aan het staken en eisten loonsverhogingen, betere pensioenen vanwege hun werkweek van meer dan 80 uur.

“Door de langdurige werkonderbreking hebben we geen andere keuze dan vaste vervangers aan te werven voor de door stakende werknemers vrijgekomen functies”, zei Kellogg’s in een verklaring in december.

(lb)

Meer
Lees meer...