Landen spelen vaker culinaire troeven uit om toeristen te lokken

Het toerisme kijkt steeds vaker naar de nationale keuken om tegenover rivaliserende bestemmingen een concurrentieel voordeel uit te bouwen. Dat staat is een rapport van consulent GlobalData. Toeristische bestemmingen spelen met deze initiatieven volgens de onderzoekers in op een trend die door de uitbraak van de coronapandemie is aangewakkerd.

“Het herstel van de reisindustrie komt in een stroomversnelling”, stipt Craig Bradley, analist toerisme bij GlobalData, aan. “Vele bestemmingen proberen zich daarbij van rivaliserende locaties vaker te onderscheiden door een grotere klemtoon te leggen op hun culinaire troeven dan op traditionele pijlers zoals natuurpracht, steden of stranden.”

Maaltijdbezorgers

“Onder meer de toeristische marketing voor Turkije, Malta en Indonesië hebben zich recent op hun nationale keuken gericht om nieuwe toeristen te verleiden”, merkt Bradley op. “Daarbij worden traditionele kookmethoden met opvallende beelden in allerlei glossy magazines en korte video’s naar voor gebracht om de culturele aantrekkingskracht van het land te vergroten.”

“De ontwikkeling van deze campagnes lijkt in te spelen op de groeiende vraag naar internationale gerechten en culinaire ervaringen. Toeristische bestemmingen reageren daarbij op een verandering in het sentiment van reizigers ten aanzien van de gastronomie.”

“De ontwikkeling van deze trend moet wellicht worden gelinkt aan de uitbraak van de coronapandemie. Die heeft er immers toe geleid dat de culinaire smaak van vele personen, ondanks de sluiting van een groot aantal restaurants de voorbije twee jaar, een sterke verruiming heeft gekend.”

“De pandemie heeft ervoor gezorgd dat de restaurantsector zich aan een nieuwe werkelijkheid diende aan te passen”, verduidelijkt Bradley. “Om hun overlevingskansen gaaf te houden, besloten vele restaurants een verkoop van maaltijden met de hulp van bezorgdiensten zoals Just Eat Takeaway, Deliveroo en Uber Eats op het getouw te zetten.”

“Deze diensten hebben, dankzij hun gebruiksvriendelijkheid en mobiele betaalplatformen, de internationale keukens voor consumenten toegankelijker gemaakt. Hierdoor is ook bij de reiziger het bewustzijn rond alternatieve internationale keukens aanzienlijk toegenomen. De toeristische marketing gebruikt deze evoluties voor campagnes om potentiële toeristen te verleiden.”

Unieke ervaringen

Bradley acht het onwaarschijnlijk dat deze trend snel een vertraging zal kennen. “De markt voor maaltijdbezorging zal tijdens de eerste helft van dit decennium vermoedelijk nog een jaarlijkse groei met gemiddeld 7 procent laten optekenen”, merkt hij op. “Hierdoor zullen miljoenen mensen nieuwe keukens en smaken blijven uittesten.”

GlobalData wijst er nog op dat 47 procent van de consumenten een ruimere beschikbaarheid van keukens als hun belangrijkste drijfveer voor een restaurantbezoek naar voor schuiven. “Dit benadrukt de wereldwijde interesse in de exploratie van nieuwe smaken”, luidt het.

“Aangenomen mag worden dat toeristen op hun vakantiebestemming eenzelfde sentiment hanteren. Vele reizigers zullen de ontmoeting met lokale culturen en gebruiken, inclusief eten en drank, als een belangrijke drijfveer voor de keuze van een vakantielocatie naar voor schuiven.”

“In een reactie op deze ontwikkeling hebben toeristische marketeers de kans gegrepen om de regionale keuken in te zetten om interesse voor hun bestemmingen op te wekken”, zegt Bradley. “Dat moet de belangstelling voor de lokale cultuur binnen de toeristische ervaring bevestigen. Dit zal mogelijk vooral aantrekkelijk zijn voor nichetoeristen en millennials, die vaak naar meer unieke ervaringen op zoek zijn.”

(evb)

Meer
Lees meer...