Europa: “Huidige droogte kan ergste ooit worden, met recordaantal natuurbranden als gevolg”

Door klimaatverandering is het risico op bosbranden in Europa flink toegenomen. De laatste jaren hebben branden, die samenvallen met recorddroogten en hittegolven, regio’s getroffen die normaal gesproken niet gevoelig zijn voor natuurbranden.

Vorige week waarschuwde de Europese Commissie dat het continent een van zijn moeilijkste jaren op het gebied van natuurrampen tegemoet gaat. Door klimaatverandering zullen Europeanen in toenemende mate te maken krijgen met droogte, hittegolven en bosbranden.

Europees commissaris Maroš Šefčovič waarschuwde dat de huidige droogte in Europa “de ergste ooit zou kunnen zijn”. “Statistieken laten zien dat we sinds 2017 de meest intense bosbranden hebben die we ooit in Europa hebben gezien. En helaas verwachten we dat 2022 deze trend zou kunnen volgen”.

In 2017 is in Europa een totale oppervlakte van 895.000 hectare bos verbrand, wat het grootste gebied is sinds 1985. Volgens het Europees Milieuagentschap (EMA) is dit hoge cijfer te wijten aan extreme weersomstandigheden, zoals recorddroogten en de verschillende hittegolven die het continent troffen.

Marmolada-gletsjer

Ondertussen in in het noorden van Italië door de regering de noodtoestand uitgeroepen, omdat het gebied lijdt onder de ergste droogte sinds 70 jaar. Het land beeft nog na, nadat begin deze maand ten minste negen wandelaars omkwamen toen een stuk van de Marmolada-gletsjer afsmolt en een lawine veroorzaakte. Een tiental wandelaars is nog altijd vermist. 

De “onstabiel hangende gletsjer” was het gevolg van “bovengemiddelde temperaturen, die langdurig aanhielden”, zegt glacioloog Bas Altena van de Universiteit Utrecht tegen RTL Nieuws

Ongewone hittegolf

Brandweerlieden in zowel Spanje als Duitsland worstelden vorige maand dagenlang met verschillende grote natuurbranden, te midden van een ongewone hittegolf. In veel Spaanse steden bereikte het kwik een temperatuur van meer dan 40 graden, wat normaal gezien pas in augustus wordt verwacht. De hitte, het droge weer en de felle wind zorgden voor de ideale omstandigheden voor het uitbreken van natuurbranden.

In Duitsland werd de regio rondom de hoofdstad Berlijn getroffen door bosbranden. Verschillende dorpen moesten worden geëvacueerd vanwege het naderende vuur. Brandweerlieden noemden het vuur een “echt monster”.

Siberische bossen staan in brand

Ook in het Russische Siberië werden dit jaar een groot aantal natuurbranden waargenomen. De inferno’s zijn geen ongewoon verschijnsel: ze doen zich jaarlijks van de lente tot de herfst voor. Echter is de omvang van de brandhaarden dit jaar flink toegenomen, omdat het land niet over voldoende mankracht beschikt om het vuur te bedwingen. De militaire eenheden die normaal gesproken worden ingezet om de inferno’s te bedwingen, bevinden zich momenteel in Oekraïne, waar ze in gevecht zijn met Oekraïense strijdkrachten. 

De branden zijn er zo hevig dat ze momenteel bestempeld worden als een tweede front in de oorlog met Oekraïne.

(mah)

Meer
Lees meer...